05 mar EN LIVSLANG KJÆRLIGHET

Han har vært medlem i Frisk i over 40 år helt fra 1973. Han har spilt 297 kamper for A-laget i perioden 1980 til 1992, og scoret sitt første mål for A-laget etter pasning fra selveste Thor Martinsen som han også spilte i rekke med i debutsesongen 1980/81. NM-finale med klubben beskriver han som sitt personlige høydepunkt i karrieren for klubben i sitt hjerte; Frisk Asker. Vi snakker om Jørgen Haga, en tidligere hockeyspiller som brenner for klubben.

Tekst og foto: Finn Eriksen

Men det var ikke selvsagt at Jørgen Haga skulle bli hockeyspiller. Født og oppvokst i selveste «bandy-land» i Bærum, var han likevel heldig som hadde en far, Tor Johan Haga, som spilte hockey, og som var sentral i Jar Hockey sammen med Ole-Jacob Libæk. I 1973 flyttet familien til Asker, og naturlig nok ble Frisk Asker hans klubb.

– “Da vi flyttet til Asker fikk jeg Thor Martinsen som trener. Han fulgte meg i hele karrieren, og har vært en viktig person for meg – både som trener, medspiller og venn. Første målet mitt var etter pass fra Thor”, minnes Jørgen Haga.

 

Budstikka_05-03-1980_print

 

Budstikka skriver om Hagas debut 5. mars 1980

 

Budstikka_12-10-1979_print

Vi treffer Jørgen Haga på kontoret i Aaby Marine, hvor han har god oversikt over aktivitetene som foregår både innendørs og utendørs i firmaet. På kontoret har Jørgen en rekke Frisk-effekter, og også en egen krok som han kaller «Konge-kroken». Her har han bilder av både Kong Haakon og Kong Olav, i tillegg til bilde av Detroit Red Wings´ suksesstrener, Scotty Bowman, som var i Norge og holdt foredrag for mange svenske og finske trenere. De norske trenerne glimret med sitt fravær den gang, noe Jørgen nok ikke tror ville skjedd i dag.

– “Jeg har mye å takke Frisk for, inklusive det å få muligheten til og bli partner her i Aaby Marine”, sier Jørgen.

Han la opp i en alder av 30 år, og sier at det nok var vanligere å gi seg tidligere enn det er for dagens spillere.

– “Vi var i full jobb, og trente på kvelden. Ikke var det godt betalt heller”, forteller Jørgen, og husker tilbake på tiden som spiller med mye moro. Han beskriver seg selv om en hardtarbeidende tilrettelegger som ikke scoret allverdens med mål (101 mål på 10 sesonger).

– “Hockeyen har gitt meg venner for livet, både fra egen klubb, men også fra andre klubber”, sier Jørgen, og har mange gode minner fra de uttallige timene som ble tilbragt i garderoben sammen med lagkameratene.

 

 

Budstikka_12-11-1984_print

Klipp fra Budstikka 12. november 1984

AABY MARINE – SPONSOR I 33 ÅR

Selv om det ikke var mye som minnet om at sommeren bare er noen måneder unna den dagen vi besøkte Aaby Marine, så var det likevel stor aktivitet. Luksuriøse yachter ble flyttet på og andre ble klargjort for salg, og vi skjønner at det fortsatt er mange med god økonomi her i landet når vi ser størrelsen på disse lekre fartøyene som nok ikke er noe «hvermannsen» kan ta seg råd til.

 

Haga2

Jørgen Aaby sier at Aaby Marine har vært sponsor i Frisk helt siden 1983 (!), og at de «bidrar etter evne».

– “Vi er sponsor på grunn av det sosiale engasjementet som Frisk Asker representerer”, sier Jørgen.

– “I tillegg til A-laget er vi sponsor også for junioravdelingen. Det akter vi å fortsette med – hvis vi evner”, smiler den tidligere Frisk-spilleren, og innrømmer at det har vært år hvor de kanskje har støttet Frisk “over evne”.

Han blir veldig engasjert når han skal beskrive sin følelse for klubben.

– “En livslang kjærlighet! Det finnes ikke noen annen klubb – uansett om det går bra eller dårlig for Frisk! Klubben settes først; Hva er viktigst for klubben!”, fastslår Jørgen Haga.

 

Det er ikke bare sin gamle trener og medspiller, Thor Martinsen, som får rosende omtale fra den tidligere spilleren. For det er nemlig èn person som Jørgen husker veldig godt fra sin tid som spiller, og det er en som dessverre ikke lenger er blant oss lenger; Leif´en.

 

MG2671-generalforsamling-USM-L

Leif Granaas til venstre på bildet

 

– “Jeg savner Leif´en helt enormt”, sier Jørgen om den tidligere alt-mulig mannen, Leif Granaas.

– “Han tok seg av meg, og var en person som virkelig brydde seg om klubben på alle mulige måter. Og jeg synes det er hyggelig å se Tommy i klubben nå, for han ser ut til å stå for det samme som faren gjorde”, sier Jørgen om en av våre nåværende materialforvaltere, Tommy Granaas.

Jørgen tar ofte med seg spillere på båttur på Oslofjorden.

 

STOR RESPEKT FOR DE FRIVILLIGE

Er det noen som Jørgen mener fortjener all den respekten de kan få, så er det de som dag etter dag – kamp etter kamp – står på for klubben, som frivillige, uten å få èn krone i betaling.

– “Mange er flinke til å sitte på tribunen og klage. Men de som får min respekt er de som jobber som frivillige i klubben, de som virkelig gjør noe. De får nok for lite ros for den ekstremt viktige jobben de gjør. Fra parkeringsvaktene til de i sekretæriatet, og ikke minst de som sitter i styret”, sier Jørgen, som mener at dagens styre gjør en fantastisk jobb.

– «De klappes inn – og sparkes ut», sier Jørgen, og legger til at akkurat dèt nok ikke er noe som er spesielt for Frisk, men som nok gjelder i de fleste klubber.

– “Det er mange som kommer og går i en klubb, men det er også mange som jeg har sett i klubben i tiår etter tiår. Og der tror jeg Frisk er i en særstilling.”

Etter at han la opp har Jørgen innehatt de fleste verv i klubben, men aldri vært formann.

– “Nei, formann har jeg ikke vært. Men jeg har vel hatt syv verv i klubben på samme tid – på det meste”, smiler Jørgen.

Nå sitter han i komitèen som har med hederstegn og utmerkelser å gjøre, en jobb som i det siste blant annet har inkludert fredningen av drakt nummer 9 til den gamle helten, Morten «MOJO» Johansen, og utmerkelse til den nye helten, Anders Bastiansen, som rundet 300 kamper i Frisk-drakten.

Det er ikke få historier som Jørgen kan fortelle, men det er ikke alle som egner seg på trykk. Vi er innom alt fra historier rundt den gang Askerhallen ble bygget, de mange årene med økonomiske problemer hvor det ble mange runder med kreditorer og kommunen, med forsøket på å gjøre klubben mer profesjonell som endte med nær katastrofe og hele klubbens historie ble kastet – bokstavelig talt – for nå skulle det bli så mye bedre… Med opp- og nedturer på det sportslige planet, og arbeidet med å skape en ny profil for klubben, til den langdryge tiden det har vært med jobbing for å få ny hall på plass. Han kunne også fortelle om de mange diskusjonene som fant sted de gangene klubben har endret draktfarge, og tilfeldighetene som førte til at klubben gikk fra oransje/blått, til grønt/rødt, og nå tilbake til dagens profil, som Jørgen – og vi er helt enige – mener må være landets beste, hvor man sammen med blant annet Bolt Reklame har gjort at klubben har bygget opp en sterkere merkevare de siste årene.

 

PetterogØystein

Kaptein Petter Kristiansen med vår flotte drakt sammen med formann Øystein Hærem

Foto: Finn Eriksen

NY HALL – EN ABSOLUTT NØDVENDIGHET

Jørgen har vært innom flere ishaller rundt om i Europa, USA og Canada enn man kan forestille seg, og mener det er en absolutt nødvendighet for at Frisk Asker skal ha en fremtid at det kommer en ny hall i Asker.

– “Nå ser det endelig ut til at jobben Mikkel Røsok og Helge Rohn har gjort de 10 siste årene skal bære frukter. Og det er absolutt en nødvendighet at det kommer en ny hall”, slår Jørgen bestemt fast.

– “En ny hall kommer til å gi klubben et løft og muligheter fremover som er uante. Det kommer til å bli en storstue i Asker som vi ikke har fra før av, for merkevaren Frisk Asker er Askers mest kjente produkt!”

Han gir også skryt til de som drifter DNB Arena, og som har vært villige til å dele sin erfaring med oss.

– “Vi har fått en liste over de feilene som de gjorde, og som de sier er feil vi absolutt ikke behøver å gjenta.”

Jørgen sier videre at Askerhallen har vært «oversprengt» i over 20 år, og at en ny hall vil være et viktig samfunnsbidrag i vår kommune. Han sier at «Frisk Asker mener jeg har Norges beste junioravdeling», og at det nå er på tide med bedre faciliteter og bedre kapasitet på treningssiden. Han viser også til de økonomiske mulighetene som åpner seg for klubben ved å få muligheten for bespisning etc i en ny hall, og gleder seg til de endelige planene legges frem en gang senere i år.

 

ØKT INTERESSE FOR HOCKEY

aabyHan er også glad for at den tiden hvor media kun viste skandalehistorier fra ishockeyen nå ser ut til å være over.

– “Interessen for hockey ser ut til å ha økt betydelig de siste årene, og nå er media-interessen mye større takket være blant annet en fantastisk ambassadør for sporten, Mats Zuccarello. Vi kan nok også takke satsningen som TV2 har gjort – den er jeg superimponert over”, sier Jørgen om TV2s satsning på hockey med blant annet HockeyXtra, og kamper på TV2 Sumo.

Et langt og interessant møte går mot slutten, og vi foreviger Jørgen i sin egen “kongekrok”.

Vi på vår side må få takke Aaby Marine, og ikke minst Jørgen selv, for den supporten som er gitt gjennom 33 år, og håper at samarbeidet vil fortsette i mange år fremover!

Kommentarer

kommentarer