28 feb HISTORISK SESONG 74/75

Historiens første NM-gull havner i Asker

Av Reidar Andersen

Uenighet om hvem som skulle drive Askerhallen etter Bjørn Mortensens bortgang gjorde at Frisk, som i sesongen 72/73, igjen var uten hjemmearena og stod foran en sesong med base på Jordal Amfi. Dette representerte på flere enn én måte et tilbakeslag for fjorårets suverene seriemesteres jakt på klubbens første NM-tittel. En ting er å ikke spille skikkelige hjemmekamper, langt mer alvorlig var de begrensede treningsmulighetene på is. Før seriestart hadde gutta 6 timer bak seg på is mot 45 timer på tilsvarende tid året før. Dette kunne naturlig nok føre til at gutta kom sent i gang og skjevt ut i sesongen, men om man så positivt på det kunne det kanskje bidra til at laget i år ikke kom for tidlig i form, slik det ofte hadde vært tendenser til tidligere år.

Den verste effekten av hallkonflikten var nok kanskje den innvirkningen den fikk på spillerstallen. De sårt tiltrengte istreningstimene og utsikter til kun bortekamper innebar nå også mye reising (gutta hadde bl.a. vært 3 ganger i Stjernehallen før seriestart). Etter hvert var de fleste gutta bosatt i Asker, og pendlingen til Jordal for trening og kamp gjorde at flere av gutta hadde lagt opp eller trappet kraftig ned. Backene Per Olsen, Willy Herulfsen og Harry ”Putte” Haraldsen hadde alle erklært problemer med å kombinere hockey med sine sivile sysler, og dette gjorde at spillende trener og fjorårets toppscorer Barry Clarke i år ville vie seg til backoppgaver. En klar svekkelse av offensiven altså, og bedre ble ikke dette av at Svein Tangen og klubbens mestscorende spiller, nestoren Olav Dalsøren, også hadde trukket inn årene. Som om ikke dette var nok strakk heller ikke tiden til for keeperlegenden Kåre ”Kokken” Østensen. Han var riktignok med og trente iblant, men så ikke for seg opptredener annet enn i evt. krisetilfeller.

Mange usikkerhetsmomenter før seriestart altså. Kunne Jan Nordenson etter flere år som reserve plutselig fylle snappen etter ”Kokken”? Ny reservekeeper var unge, lokale Øyvind Magnusen med null erfaring. De store hullene ute på banen skulle fylles av ungdommelig pågangsmot. Stortalentet Truls Hoel var selvsagt blitt enda et år eldre, og egenproduktene Bjørn Engkvist og Bjørn Erik Olsen, samt Bærumsguten Steinar Forsmo, hadde lovet godt i treningskampene.

Frisk serieåpnet mot et Furusetlag der det ynglet godt i talentfabrikken. Årets funn oppe i Groruddalen hadde akkurat fylt 16 år, men allerede etter halvspilt førsteperiode hadde Bjørn ”Botta” Skaare markert seg ved å utlikne Jan Petter Nagels tidlige scoring. Nagel nettet igjen før Øyvind Løsåmoen gjorde 2-2 før pause. De unge Furusetgutta tok ledelsen tidlig i 2. periode ved Håkon Lundesnes. Folk som har fulgt med en stund vil gjenkjenne Furusets unge målgjørere og se at Furuset nå var i ferd med å danne fundamentet til sitt kommende storlag. Frisk ble imidlertid for sterke utover i kampen, og Barry Clarke, Vidar Johansen, Trond Skar og Morten Sethereng sørget for en grei 6-3 seier i premieren.

Et rustent Askerlag dro i land 2 nye poeng med 5-3 over M/S, før jumbolaget Grüner/Hugin, med Geir Myhre i sin midte, enkelt ble slått 7-3 etter bl.a. 3 mål av Barry Clarke fra sin backplass. Her gjorde forøvrig både Engkvist og Bjørn Erik Olsen sine første mål for klubben. Neste utfordring var i en feberhet Plankeby. Under ledelse av Jars gamle storspiller Rolf Kikevaag jr. hadde Stjernen nå tatt steget opp i 1.divisjon, og laget hadde åpnet godt med 2 seire i de tre første kampene. 1500 tilskuere møtte opp og fikk se et entusiastisk hjemmelag ta ledelsen før 2 min. var gått. Vidar Johansen utliknet, men ”Roffen” Kirkevaag ga igjen hjemmelaget ledelsen. En smule dramatikk fulgte da den ene dommeren gikk i isen så det sang etter en kollisjon med en Friskspiller. Dømmer man uten hjelm kan slikt fort føre til hjernerystelse, og stakkars Erik Mjøster måtte forlate banen. Hans kollega Odd Rogne måtte dermed dømme alene (!) i drøye 10 min før man hadde funnet en dommerreserve. Tidlig i 2.periode økte Stjernen, men heldigvis for Frisk måtte ”Roffen” ut med skade. Hjemmelaget ramlet sammen, og Nagel, MoJo, Sethereng x 2 og Skar kunne sørge for en sikker seier for våre menn.

To nye seire over svake Lørenskog og Sparta ble fulgt av en enkel 8-5 seier over et redusert Jar-lag. 7 strake seire var bedre enn hva man kunne frykte etter lagets oppladning. Riktignok hadde laget sjelden imponert og tydelig avslørt at man kun hadde 2 rekker som produserte. Rekka med V. Johansen, Skar og Nagel hadde så langt vært et strå kvassere enn rekka med Sethereng, MoJo og Tom Hoel. Unggutta i 3. rekka gjorde sitt defensivt, men slet med å bidra offensivt. Kanskje en mer homogen rekkesammensetning hadde vært en idè? Serieledelse etter 7 runder altså, men glem ikke at det var H/L og VIF som gjenstod før serien var halvveis.

Kampen mot VIF ble jevn, men med Oslo-laget hele tiden det lille foran. Både Truls Hoel og Thor Martinsen utliknet med susere fra blueline, men VIF’s 3-2 ledelse 10 min. før slutt ble aldri utliknet. Isteden kunne Steinar Bjølbak øke til 4-2. Frisk avsluttet sterkt, men det ble med Vidar Johansens redusering.

2000 tilskuere på Jordal så at Trond Skar ga Frisk en tidlig ledelse mot H/L. Terje Thon utliknet umiddelbart i en 1.periode hvor Frisk var førende. 2.periode ble imidlertid en katastrofe, og før siste periode stod det 5-1 til H/L. Trond Skar hadde imidlertid en stor dag og med 3 nye scoringer brakte han Frisk inn i kampen. Nesten helt inn. Thor Martinsens redusering til 5-6 i siste minutt var det nærmeste Frisk kom før H/L punkterte med en puck i tomt bur etter at Frisk hadde plukket ut Jan Nordenson.

Heldigvis stod nå de svakere lagene for tur, men Frisk var fortsatt i motbakke. På den ruglete isen i Furusetbobla slet man seg så vidt til en 4-3 seier, før man på samme isflate tapte med de samme sifrene mot M/S. Frisk var for 5. kamp på rad uten Barry Clarke, og Morten Jo manglet også. Sethereng og V. Johansen ga Frisk en fortjent 2-0 ledelse etter 1.periode. M/S vant midtperioden 1-0 før de kjørte fullstendig over Frisk i starten av siste periode. 3 mål på 7 minutter og 4-2 på tavla. Frisk kom sterkt på slutten, men det ble med V. Johansens redusering. Øyvind Magnusen kom inn etter 4-2, og dette keeperbyttet symboliserte på en måte et vendepunkt i Frisks tunge sesong. Resten av sesongen skulle bli en eneste stor medgangsbølge, og den ubeskrevne Magnusen skulle tidvis varte opp med utrolig keeperspill.

 

Magnusen 220175
Den ubeskrevne Øyvind Magnusen kastet seg over alt da han først fikk sjansen denne sesongen!

 

I neste runde ble Grüner enkelt slått 7-1 etter bl.a. 3 mål av Sethereng, før Magnusen ble tungen på vektskålen i en jevn kamp mot Stjernen. Det stod 2-2 etter 2 perioder, men V.Johansen, Stein Davidsen og Skar sikret seier 5-2 til ”hjemmelaget” på Jordal.

God keeper var det også i 6-2 seieren over Sparta, men denne gang var det Frisk som hadde sin fulle hyre med motstanderkeeperen – den senere Friskkjempen Tore Waahlberg.

Øyvind Magnusen var nå etablert som 1.keeper, men det var selvsagt flere faktorer som var avgjørende for at Frisk ble bedre og bedre nå mot slutten av sesongen. Mot Sparta var endelig Barry Clarke tilbake etter 7 kampers fravær, og til kampen mot Lørenskog mønstret Frisk også en gammel sirkushest som på ny hadde fått teften av sagmugg. Olav Dalsøren var igjen sugen og ble plassert sammen med stjernene MoJo og Sethereng, som hadde hatt en sesong under sitt pari til nå. Dette skulle bli et sjakktrekk. Med Dalsøren som katalysator ble denne rekka ren dynamitt resten av sesongen. De tre fyrte av umiddelbart og stod for 7 av scoringene i 13-2 seieren over Lørenskog. Thor Martinsen la heller ikke noe imellom. En delvis avrevet nesetipp i slutten av 1. periode stanset ikke jernmannen. 2. periode ble gjennomført på legevakta, og med 6 sting i nesa var han klar for siste periode. Det stod jo bare 9-1 på tavla, så her kunne en ikke spare seg!

Nestor Olav Dalsøren tok plass mellom unggutta og fikk fart på MoJo og Sethereng i andre halvdel av sesongen!

Nestor Olav Dalsøren tok plass mellom unggutta og fikk fart på MoJo og Sethereng i andre halvdel av sesongen!

 

Dalsøren stod på ny over da et sløvt Frisk-lag kom bakpå med 1-5 mot lokalrivalene fra Jar. Det ble tatt affære og gått ned på 2 rekker. MoJo reduserte rett før siste pause, og i siste periode sørget 2 nye mål fra MoJo og ett fra Sethereng for utlikning til 5-5. Men en scoring 4 min. før slutt sikret Jar seieren og et stort skritt mot den sjette og siste sluttspillplassen.

Frisk hadde i praksis ikke mer enn en bronsepenge å spille for nå, men de to siste kampene mot VIF og H/L ville være viktige for selvtilliten før sluttspillet. Askergutta, med Dalsøren tilbake som tomålscorer, gjorde en solid kamp mot VIF. Da Barry Clarke knallet inn 4-1 tidlig i siste periode så det greit ut, men de seige jævlene fra Sota kjempet seg tilbake i kampen og utliknet til 4-4 i det 56. minutt. Det ble dramatiske sluttminutter hvor Vidar Johansen satte inn vinnermålet 28 sek. sør slutt.

Siste serierunde gjorde enda bedre for selvtilliten da H/L ble påført sitt eneste tap i seriespillet. Etter 2 perioder ledet Frisk 2-0 etter to scoringer av Tom Hoel. Øyvind Magnusen var i det umulige hjørnet og drev H/L’s stjerner til vanvidd. Det er en klassiker historien om storspilleren Terje Thon som, etter igjen å ha misset alene med Magnusen, skled forbi Friskboksen og skrek ut sin frustrasjon; ”Hvem i hælvete er han der’a?”. Men selv den godeste Øyvind måtte kapitulere to ganger mens Bjørn Engkvist sonet en 5-minutter i siste periode og dermed 2-2. Trond Skar satte inn seiersmålet i overtall 3 min før slutt, og nå raknet det fullstendig for de blivende seriemestrene som avsluttet kampen med 4 mann i fryseboksen. Dermed endt Frisk på bronseplass 5 poeng bak H/L og 2 poeng bak M/S. VIF, Stjernen og Jar tok de tre siste plassene i en sluttspillserie hvor Frisk også skulle få Harry Haraldsen på plass igjen.

Jakten på Bøtta åpnet greit mot Jar. Etter halvspilt ledet Frisk 3-1 etter 3 x MoJo assistert av Sethereng. Jar reduserte èn gang før Frisk seg ubenhørlig fra og vant enkelt 7-2. Deretter gikk laget på en synkemine i form av et 4-5 tap i Stjernehallen. De tre argeste konkurrentene stod nå for tur, og det var perfekt at Askergutta prikket inn en aldri så liten formtopp akkurat nå.

Foran 1200 tilsk. på Jordal kjørte Frisk over serietoer M/S fra start, men pucken ville ikke inn. Det smalt bl.a. et par ganger i stengene før Morten Sethereng omsider fikk hull på byllen etter 15 min. M/S utliknet i midtperioden, men V.Johansen var frampå umiddelbart etter. M/S var på høyde nå, men en god Magnusen i buret holdt stand perioden ut. Tidlig i 3. økte MoJo før M/S igjen reduserte, men en herlig sluttspurt med en kanon fra utenfor blueline fra Clarke og mål fra Tom Hoel og Nils Nilsen i kampens siste 8 minutter sørget for en solid 6-2 seier.

Seriemester H/L ble klokt nedkjempet i en tett batalje foran 2500 tilsk. på Jordal. Den nykomponerte dynamittrekka var i draget, og 3 scoringer fra Dalsøren og 2 fra MoJo sørget for en imponerende 5-1 seier. Etter en målløs åpningsperiode sørget MoJo og Dalsøren for to kjappe midtveis i kampen, og da MoJo mot slutten av perioden brøt på egen blueline i undertall og sørget for 3-0, virket det hele avgjort. Men H/L gikk forrykende ut i siste periode og reduserte umiddelbart. Et massivt press de neste 10 min. ble heldigvis resultatløse etter at Øyvind Magnusen drev motstanderen til vanvidd ved bl.a. å redde 3 ganger i 1 mot 1-situasjoner. Det er typisk for slike kamper at Olav Dalsøren gjør ydmykelsen komplett ved å putte på et par ekstra mot slutten av kampen!

VIF satset alt på to kort i oppgjøret mot Frisk i 5. sluttspillrunde. De kjørte nemlig med to rekker helt fra start, og det ble et drabelig oppgjør foran 3500 tilsk. på Jordal. Frisk var best i åpningsperioden og ledet 1-0 etter en straffescoring av Sethereng. Dette stod seg til 39 min. var spilt. Da fikk ”Putte” Haraldsen 5 min i boksen, og hjemmelaget benyttet muligheten godt. Utlikning rett før pause og 2-1 ved Roy ”Sleiper’n” Jansen rett etter pause. Men Frisk hadde mer å kjøre med mot et VIF-lag som ble tappet for krefter og dominerte mer og mer utover i sisteperioden. Skuffelsen over annullering av en tidlig utlikning prellet av, og man fikk lønn for strevet 9 min. før slutt da MoJo utliknet. Samme mann la på til 3-2 tre minutter før slutt, før Vidar Johansen fastsatte sluttresultatet til 4-2 og satte Frisk i førersetet i jakten på Bøtta.

Frisk_VIF 280175 (1)
MoJo (i knestående) har utlignet til 2-2 mot VIF

Jar ble slått 6-3 etter å ha holdt 2-2 etter første periode, og Frisk stod nå foran revansjeoppgjør ”hjemme” mot Stjernen. Med seier der ville man ha minst to fingre på kongepokalen allerede 3 kamper før slutt. Men Frisk måtte slite, og Stjernen utliknet både Sethereng og Dalsørens ledermål slik at det stod 2-2 etter 2 perioder. Bjørn Engkvist roet askernervene tidlig i sisteperioden, og med en igjen solid Magnusen i buret rodde gutta i land 2 viktige poeng etter at Dalsøren hadde pyntet på resultatet 10 sek. før slutt.

Frisk så nå ut til å ha gode muligheter for gull med 1 seier på de 3 siste kampene, men da de gikk på et 1-3 tap mot den argeste rivalen M/S umiddelbart, så det kanskje ikke så enkelt ut likevel. H/L hadde kniven på strupen før nest siste kamp, men Frisk viste ingen nåde og gikk rett i strupen på offeret. 3-0 etter de første 20 min var en maktdemonstrasjon, men man rotet det til i en midtperiode som H/L vant 4-2. Og da Svein Pedersen utliknet til 5-5 tidlig i 3.perioden, var det med ett grunn til bange anelser. Superrekka ordnet imidlertid biffen med en scoring hver det siste kvarteret, og dermed 8-5 til Frisk. Sethereng, MoJo og Dalsøren besørget 6 av lagets 8 mål og befestet sin posisjon som landets for tiden giftigste konstellasjon.

Frisk hadde før siste runde 3 poengs forsprang på M/S, som hadde en hengekamp mot Jar til gode. Frisk hadde en vanskelig kamp mot VIF til slutt, men skulle ikke behøve å ordne biffen selv. Jar vant nemlig sensasjonelt 5-3 over M/S og dermed ble den siste kampen mot VIF en eneste stor feiring og venting på Kongepokalutdelingen. Den betydningsløse kampen ble tapt 6-7, men det la ingen demper på gledesscenene etter kampen.

 

I sin sjette sesong lyktes det altså Frisk å hente Bøtta hjem til Asker. Den største helten var kanskje Øyvind Magnusen som hadde kommet fra det store intet og spilt strålende hele sluttspillet. Eller hva med den gamle nestoren Olav Dalsørens come-back? Hans inntreden satte virkelig fart i MoJo og Sethereng, og dynamittrekka dominerte fullstendig i sluttspillet og stod bak 31 av lagets 45 scoringer i NM-serien.

Av øvrige helter kan heller ikke Barry Clarkes bidrag glemmes. Han var strålende på backplass hele sesongen, og de transatlantiske unotene ble etterhvert luket bort. Offensivt bidro han med 11 knallperler fra langt hold, og tar vi med Thor Martinsens 12 scoringer ser vi at laget hadde skuddkraft fra back denne sesongen. Morten Sethereng ble mestscorende med 28 mål, fulgt av MoJo med 22 (og ”Gullpucken” på toppen av det hele) og Trond Skar med 17. En milepæl var nådd, og det naturlige målet for neste sesong var nå ”the double”, forhåpentligvis i egen hall.

 

1.div. 1974/75

1.         Hasle-Løren         18        16        1          1      158-42   33

2.         Manglerud Star    18        15        0          3      90-53   30

3.         Frisk                 18        14        0          4          103-58       28

4.         Vålerengen     18        11        2          5          97-64       24

5.         Stjernen          18        10        1          7          65-70      21

6.         Jar IL               18        7          3          8          76-76      17

7.         Lørenskog IK   18        6          1          11        55-111       13

8.         Furuset IF        18        3          1          14        47-91   7

9.         Sparta            18        3          1          14        49-99   7

10.       Grüner IL         18        0          0          18        36-112            0

 

NM-serien 1975

1.         Frisk                 10        7          0          3          51-32   14

2.         Hasle-Løren     10        6          0          4          62-42   12

3.         Manglerud Star 10        5          1          4          32-38   11

4.         Jar IL               10        3          3          4          48-66   9

5.         Vålerengen     10        3          1          6          46-47   7

6.         Stjernen          10        3          1          6          39-64   7

 

 

Spillerstatistikk Frisk 74/75

 

K

M

A

P

U

74/75

1

Nordenson Jan k

16

0

0

0

0

74/75

2

Nilsen Nils b

28

2

4

6

26

74/75

4

Martinsen Thor ( C ) b

28

12

4

16

6

74/75

5

Nagel Jan Petter l

28

13

1

14

0

74/75

6

Davidsen Stein l

18

2

1

3

0

74/75

7

Dalsøren Olav l

13

12

7

19

0

74/75

8

Olsen Bjørn Erik b

28

2

0

2

2

74/75

9

Johansen Morten l

27

22

6

28

0

74/75

10

Sethereng Morten ( A ) l

28

28

14

42

0

74/75

11

Hoel Tom l

28

11

4

15

2

74/75

12

Hoel Truls b

28

3

2

5

0

74/75

14

Engkvist Bjørn l

28

5

0

5

12

74/75

15

Johansen Vidar ( A ) l

28

13

5

18

0

74/75

16

Skar Trond l

28

17

5

22

0

74/75

17

Clarke Barry b

21

11

2

13

67

74/75

19

Forsmo Steinar l

20

1

0

1

2

74/75 Haraldsen Harry “Putte” l

10

0

0

0

5

74/75 Magnusen Øyvind k

16

0

0

0

0

 

 

Frisks kamper 74/75

 

Furuset

h

6-3

(2-2,3-1,1-0)

Nagel 2, Clarke, V Johansen (GWG), Skar, Sethereng

Spilt på Jordal
M/S

h

5-3

(3-1,1-2,1-0)

Martinsen, V Johansen, M Johansen, Nagel (GWG), Sethereng

Spilt på Jordal
Grüner

h

7-3

(3-1,3-0,1-2)

Clarke 3, Sethereng, V Johansen, Engkvist, BE Olsen

Spilt på Jordal
Stjernen

b

6-3

(1-2,2-1,3-0)

Sethereng 2, V Johansen, Nagel, M Johansen (GWG), Skar 1500 Stjernehallen
Lørenskog

h

7-2

(1-0,4-1,2-1)

Martinsen 3, Tom Hoel 2, Nagel 2 (GWG)

Spilt på Jordal
Sparta

b

5-2

(0-1,3-1,2-0)

Nagel 2, Sethereng 2, Skar (GWG) 500 Sparta Amfi
Jar

h

8-5

(3-2,3-1,2-2)

Nagel 2, Sethereng 2, Tom Hoel, Nilsen (GWG), Skar, M Johansen

Spilt på Jordal
VIF

b

3-4

(0-1,1-1,2-2)

Tr Hoel, Martinsen, V Johansen (GWG) Jordal
H/L

h

5-7

(1-1,0-4,4-2)

Skar 4, Martinsen

2000

Spilt på Jordal
Furuset

b

4-3

(1-1,1-0,2-2)

Martinsen, Engkvist, Skar, Tom Hoel (GWG) Furusethallen
M/S

b

3-4

(2-0,0-1,1-3)

V Johansen 2, Sethereng Furusethallen
Grüner

b

7-1

(4-1, ? , ? )

Sethereng 3, Skar, Tr Hoel, Korsmo, Tom Hoel Jordal
Stjernen

h

5-2

(0-1,2-1,3-0)

Sethereng, Tom Hoel, V Johansen (GWG), Davidsen, Skar

300

Spilt på Jordal
Sparta

h

6-2

(1-0,2-1,3-1)

Martinsen 3, Clarke, Skar, M Johansen

Spilt på Jordal
Lørenskog

b

13-2

(5-1,4-0,4-1)

Sethereng 3, Tom Hoel 2, M Johansen 2, Dalsøren 2,

Skar, Clarke, Nagel, BE Olsen

100 Jordal
Jar

b

5-6

(1-3,1-2,3-1)

M Johansen 3, Engkvist, Sethereng 200 Jordal
VIF

h

5-4

(1-1,2-0,2-3)

Dalsøren 2, Engkvist, Clarke, V Johansen (GWG)

Spilt på Jordal
H/L

b

3-2

(1-0,1-0,1-2)

Tom Hoel 2, Skar (GWG) 700 Jordal
Jar PO

h

7-2

(1-1,2-1,4-0)

M Johansen 3 (GWG), Dalsøren, Davidsen, Skar, Sethereng

500

Spilt på Jordal
Stjernen PO

b

4-5

Nagel 2, Dalsøren, V Johansen Stjernehallen
M/S PO

h

6-2

(1-0,1-1,4-1)

Sethereng, V Johansen, M Johansen (GWG), Clarke, Tom Hoel, Nilsen

1198

Spilt på Jordal
H/L PO

b

5-1

(0-0,3-0,2-1)

Dalsøren 3 (GWG), M Johansen 2 2500 Jordal
VIF PO

h

4-2

(1-0,0-1,3-1)

M Johansen 2 (GWG), Sethereng, V Johansen

3500

Spilt på Jordal
Jar PO

b

6-3

(2-2,1-0,3-1)

Skar 2, M Johansen, Martinsen, Sethereng (GWG), Clarke 400 Jordal
Stjernen PO

h

4-2

(2-1,0-1,2-0)

Dalsøren 2, Sethereng, Engkvist (GWG)

Spilt på Jordal
M/S PO

b

1-3

(0-1,0-0,1-2)

Clarke Jordal
H/L PO

h

8-5

(3-0,2-4,3-1)

M Johansen 3 (GWG), Sethereng 2, Tr Hoel, V Johansen, Dalsøren

2350

Spilt på Jordal

Kommentarer

kommentarer