24 apr JA VI ELSKER O CANADA

Da Nick Pageau signerte kontrakt med klubben, var han canadier nummer 20 som i følge Eliteprospects.com har spilt i Frisk-drakt. Han blir nummer tre av disse 20 som har spilt to sesonger for Askers Store Stolthet, og de andre to var René Corbet (2009-2011) og Tim Budy (1990-1992). Vi har sett litt nærmere på noen av disse canadierne som har satt sine spor i klubben, og starter med herr Corbet som kom til klubben etter at han la opp for den tyske klubben, Adler Mannheim, hvor han hadde spilt i åtte sesonger og vært kaptein for laget i de tre siste sesongene.

Sune Bergman og Rene Corbet

Sune Bergman og Rene Corbet / Foto: Espen Hildrup

RENÉ CORBET

Mange husker nok Corbet for hans litt spesielle stil, med oppbrettede ermer på drakten, og en bukse som så liiiitt for liten ut. Han ble draftet i 1991 som nummer 24 av den gang Quèbec Nordiques, laget som i 1995 flyttet til Denver, Colorado og skiftet navn til Colorado Avalanche. René spilte for det meste i AHL de første sesongene, og bøttet inn mål, og først da NHL-laget flyttet til Denver fikk han muligheten til spill i NHL.

I løpet av fire sesonger spilte han 230 kamper og scoret 39 mål og totalt 86 poeng, og vant Stanley Cup med Avalanche da klubben vant fire strake kamper mot Florida Panthers i finalerunden! Til tross for hans “fine hender” var han mer en fighter, og i løpet av sin NHL-karriere deltok han i 36 slosskamper – hvorav 13 av dem i 1997/98 sesongen. Sesongen etter ble han tradet til Calgary Flames, og en sesong senere ble han tradet videre til Pittsburgh Penguins. Han var med og hjalp Penguins med å komme til Eastern Conference finalen i sluttspillet, før han foran 2001-02 sesongen dro til Tyskland og Adler Mannheim, hvor han i løpet av sine åtte sesonger ble tysk mester i 2006/07-sesongen, hans første sesong som kaptein for laget.

Rene Corbet

Rene Corbet / Foto: Espen Hildrup

 

Høsten 2009 satte han kursen for Norge, og spill for Frisk Asker. Men en rusten Corbet, som ikke hadde spilt hockey på syv måneder, kunne ikke forhindre at vi tapte debutkampen hans mot MS 1-4. Men han fikk banket vekk rusten etter hvert, og i den første sesongen hans noterte han seg for 40 poeng (16 mål og 24 assist) i serien, og 16 poeng (7 mål og 9 assist) i kvalik-spillet, hvor han blant annet scoret fire mål i 12-5 seieren mot Grüner. Han bestemte seg for å ta en siste sesong i Frisk-drakt (første sesong i oransje) med Mats Lusth som trener, og scoret 25 mål og hadde 18 assister i serien, og 5 poeng (2 mål og 3 assister) i kvartfinalene.

 

CHRIS OG CAM ABBOTT

Høsten 2007 kom de canadiske tvillingene Chris og Cam – eller Christen og Cameron som de er døpt – Abbott til Asker på en “try-out” kontrakt (!), og innførte en “vinnerskalle-kultur” i Askerhallen som det fortsatt går gjetord om! Etter at laget hadde blitt slått ut i kvartfinalene fire sesonger på rad, ble målsetningen “justert” til en plass blant de seks beste. Det nektet de unge canadierne å gå med på, og ga beskjed til hele laget at de ikke hadde kommet til Norge for å bli nummer seks – de skulle vinne, og krevde at alle medspillerne og lederne på laget skulle gå for det samme! Alle vet hvordan det gikk – seriemesterskap, og tap i finalen – og et tvillingpar som for alltid er hamret inn i Frisk-historien! Nesten hver gang tvillingene var på isen kunne man forvente noe spesielt, og det var ofte blindpasningene som gjorde det ekstra spektakulært. For Chris visste som regel hvor Cam var – og visa versa – uten å se hverandre.

Til tross for at det bare ble med den ene sesongen for gutta, så noterte de seg for imponerende 75 (Chris – flest poeng i GET-ligaen) og 65 (Cam) poeng – men ikke minst gjorde de seg bemerket med en fantastisk innsatsvilje og treningsiver, som mange av lagkameratene fra den sesongen nok har tatt med seg videre.

 

Finale+2007-08

Vinnerlaget fra 2008 / Foto: Espen Hildrup

 

Etter sesongen i Frisk-drakt tok gutta veien til Rögle, hvor de ble nummer en og to i poengligaen, og deretter ble det seks sesonger i Luleå, hvor Chris ble den første “ikke-Norrbotning” som ble kaptein for laget. De var også med å vinne CHL med Luleå i 2014/15. Foran 2015/16-sesongen byttet Chris klubb til HV71, og også der har han hatt “C” på brystet inneværende sesong. Dessverre måtte Cam legge opp som hockeyspiller i 2015 på grunn av hodeskader, men nyter nå suksess som trener for Växjö Lakers J20-lag, som tok sølv i årets sluttspill. At gutta også der har satt spor etter seg, vitner vel denne videoen om hvor Cam hylles i Coop Norrbotten Arena. At de heller ikke har glemt tiden i Asker, har de gjentatt flere ganger i intervjuer de senere årene, og Cam sendte også en siste hilsen til sin gode venn, Anders Rytter, da han gikk bort. Vi tror at historien om Chris og Cam ikke vil bli husket bare her i Frisk Asker, men også i hele hockey-Norge i mange år fremover!

 

Abbots

Chris og Cam Abbott / Foto: Espen Hildrup

 

ÉRIC CASTONGUAY

En annen canadier som satte spor etter seg, og som nesten greide å ta poengrekorden til Chris Abbot, er Éric Castonguay. Også han ble i klubben i kun én sesong, men noterte seg for hele 73 poeng (22 mål og 51 assister) på 41 seriekamper i 2014/15-sesongen. Etter to sesonger i Frankrike (2011-2013) hvor han ble mester med både Briancon og Rouen, returnerte Éric til CHL hvor han ble lagkamerat med Henrik Ødegaard i Missouri Mavericks. Der noterte han seg for smått utrolige 83 poeng (31 + 52).

Eric Castonguay

Eric Castonguay / Foto: Finn Eriksen

 

Vennskapet med Henrik Ødegaard var sterkt medvirkende til at Éric og hans kone kom til Asker høsten 2014. I løpet av tiden her kom lille Henrik Castonguay til verden – oppkalt etter nettopp vår egen Henrik Ødegaard. Etter sesongen i Frisk Asker, dro han videre til nyopprykkede Tingsryds AIF i Allsvenskan, hvor han med sine 40 poeng tok klubben til kvalifisering til SHL, og i fjor ble det spill for Leksand, hvor han sammen med nordmennene Henrik Haukeland og Sondre Olden dessverre måtte ta den tunge veien ned i Allsvenskan etter tap mot Mora i kvalifiseringsspillet.

Hvor Éric ender opp kommende sesong er ikke klart i skrivende stund.

 

CRAIG SCHIRA

En annen canadier som også fortjener et par ord er backen Craig Schira. Etter tre år i AHL hvor han ble AHL Calder Cup Champion med Binghamton Senators i 2010/11-sesongen, kom Craig til Frisk Asker foran 2012/13-sesongen. I løpet av den ene sesongen i klubben ble han ansett å være en av de mest målfarlige backene i GET-ligaen, og endte opp med 17 mål og 18 assister i serien – flest mål av en back i 2012/13-sesongen. Han ble også valgt på “Årets Lag” i GET-ligaen.

CraigSchira

Craig Schira / Foto: Finn Eriksen

Det var ventet at med det spillet han hadde vist i Frisk-drakt så ville utenlandske klubber vise interesse. Valget falt på finske HPK, og etter to sesonger i Liiga, hvor han ble den backen med mest istid, ble det SHL og spill i Luleå for Craig. Neste sesong skal han spille for Rögle, også det i SHL.

 

ØVRIGE CANADIERE

Av andre canadiere som har spilt for klubben finner vi Marc Chouinard som kom til klubben under Lock-out’en i 2004/05-sesongen. Han var NHL-spiller i Minnesota Wild, og gjorde 17 poeng i løpet av sine 16 kamper i serien – og scoret 5 mål + 2 assister i løpet av tre kamper i sluttspillet. Han dro tilbake til NHL, men avsluttet karrieren med en sesong i Kölner Haie i den tyske ligaen.

Tim Budy spilte som sagt to sesonger i klubben, før han dro til Lillehammer i 1992/93-sesongen hvor han gjorde 28 mål og 18 assist på 32 kamper.

Cam Bristow spilte for oss i 1998/99-sesongen, og ble samme sesong tatt ut på det Canadiske landslaget hvor han fikk 11 landskamper. Han spilte sammen med en annen landsmann, Kevin Powell, i noen kamper sesongen 1998/99, og Kevin døde dessverre i en motorsykkel-ulykke i juni 2002.

Chris Allen, en hockey-nomade som har en klubb-CV som er lang som et vondt år! Han har knapt vært i samme klubb i mer enn en sesong, så det var derfor ikke rart at han kun ble i Frisk sesongen 2006/07. Han rakk å bli ungarsk mester (!) i 2007/08 med Szekesfehervar.

Kiel Mcleod skaffet seg også et navn i GET-ligaen, men da kanskje med et negativt fortegn etter taklingen av Storhamars Skadsdammen som førte til at han måtte stå over 15 kamper i 2012/13-sesongen. En kuriositet er at Kiel ble tradet til Philadelphia av Phoenix i bytte for Eric Chouinard, fetteren til nevnte Marc. Kiel Mcleod la opp sesongen etter han forlot Frisk, etter å ha spilt for Pustertal/Val Pusteria i Italia.

Elias Godoy spilte for oss i 2008/09, og det var store skøyter han skulle fylle etter suksess-sesongen 2007/08. Han sto for 50 poeng i en sesong hvor klubben slet litt sportslig, og etter at han forlot oss til fordel for CHL-klubben Texas Brahmas avsluttet han karrieren med en sesong i Stjernen.

Èrik Boisvert er sønn av mer kjente Serge Boisvert, og kom til klubben fra CHL-klubben Laredu Bucks. Etter å ha spilt juniorhockey for MS gikk han ikke på utlending-kvoten, men etter kun en sesong i klubben hvor han produserte 32 poeng, lot han seg friste av Stavanger Oilers som han vant NM-gull med i 2013/14.

Darrin Mackay spilte i Frisk-drakten i 1995/96-sesongen, og scoret blant annet hat-trick i en kamp mot Lillehammer som vi vant 4-3.

Brad Mehalko, Blake Cosgrove, Daniel Pegoraro, Francis Lemieux og Brett Sonne går dessverre ikke inn i historiebøkene som spillere som har gjort seg bemerket i Frisk-drakt. Vi tror imidlertid at Nick Pageau vil skrive et nytt kapittel i historiebøkene våre, og gleder oss til å se canadieren på is i sesongen som kommer!

Nick Pageau

 

HILSEN FRA WINNIPEG

I tillegg er det hyggelig å få hyggelige hilsener fra utenlandske fans, og fra Canada fikk vi hilsen fra Graydon Jay som følger Frisk Asker – i tillegg til sitt eget favorittlag i NHL, Winnipeg Jets. Graydon synes det var morsomt å se at Tim Budy spilte for Frisk, for han er født i Selkirk, Manitoba, ikke langt unna der Graydon bor.

Graydon 2

Graydon 1

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer