07 feb NICK PAGEAU: FRUSTRERENDE

Før sesongstart var det knyttet store forventninger til Nick Pageau, fransk-canadieren som fylte 29 år 8. januar i år, og som med sin bakgrunn fra AHL skulle være en av våre spydspisser med sine kvaliteter som 2-veis back. Tilbakemeldingene som Sportskomiteen fikk var veldig gode, og allerede fra de første is-øktene med laget var det lovord å få også fra Sune Bergman. Han så ut til å gli godt inn i miljøet allerede fra første stund, og kunne fortelle at han kjente flere spillere i GET-ligaen fra tidligere da vi snakket med han etter den første treningsøkten. Men dessverre skulle det bli lite man skulle få se av Nick denne sesongen, for allerede før første seriekamp mot Oilers kunne man se Nick hinkende rundt på krykker etter et beinbrudd som i utgangspunktet skulle holde han ute i 4-6 uker.

3V5A1802“Ja, det var beskjeden jeg fikk fra legen som så på røntgenbildene da vi kom på sykehuset første gangen. Han konsulterte med sin overlege, og kom tilbake med beskjed om at det ikke var behov for operasjon eller gips, og at det skulle være grodd i løpet av 4-6 uker”, sier Nick, som innrømmer at det – selvsagt – har vært noen frustrerende uker og måneder.

Vi møter Nick i A-lags garderoben mens resten av laget er der hvor Nick helst skulle vært, nemlig på is. 4-6 uker har nå blitt til 5 måneder, og fortsatt bruker Nick krykkene for å støtte seg mens han går. Det skulle nemlig vise seg at bruddet ikke hadde grodd, men heller forverret seg da han var inne for ny røntgen etter 8 uker. Da han konsulterte en annen lege etter 12 uker var denne soleklar i sin dom; Dette bruddet skulle vært operert med en gang, og han ville risikert å gå i 8-9 måneder skulle det ha grodd av seg selv!

 

FRA EN HOCKEY-FAMILIE

Men hvem er så denne hyggelige canadieren som har hinket rundt på krykker i så mange måneder? Han har anlagt “sluttspill-skjegg” allerede, og innrømmer at det ikke har falt i smak hos hans samboer. Vi ber han fortelle litt om sin bakgrunn – og om han kommer fra en tradisjonell “hockey-punch” canadisk familie?

“Jeg fylte 29 år den 8. januar – samme dato som Kenneth og Jimmy. Jeg er fra “the south-shores of Montreal” hvor jeg vokste opp sammen med broren min, Nathan, som også spiller hockey (Stoney Creek Generals i ACH). Faren min spilte det meste av sin karriere i “the minors”, men han spilte èn NHL-kamp for Los Angeles Kings i 1980 og var på det canadiske landslaget under OL i Lake Placid i 1980. Min fetter (Jean-Gabriel Pageau) spiller for  Ottawa Senators, og min onkel spilte noen kamper i Quebec Hockey League. Vi begynte vel å gå på skøyter fra vi var rundt 2-3 år gamle, og faren min laget isbane til oss i bakgården, så ja, det er vel det en kan kalle hockey-familie”, forteller Nick, mens han setter seg godt til rette i skinnsofaen i A-lagets rom i underetasjen – en sofa han selv sier at han gjerne skulle sittet mye mindre i enn tilfellet har vært det siste halvåret.

Foto: Bakersfield Condors

Foto: Bakersfield Condors

SPILTE MED P.K. SUBBAN OG LALONDE

Som junior var Nick – i følge seg selv – en spiller “midt i haugen”, og var ikke forventet å skulle produsere en masse poeng. Nick forteller at han spilte sammen med P.K. Subban (Nashville Predators) og Shawn Lalonde (Kölner Haie) under junior-tiden, og da han gikk fra juniorlaget til Universitetslaget endret spillestilen hans fra en noe defensiv til en mer offensiv spillestil. Da han så ble proff fikk han etterhvert en mer offensiv rolle og fikk spille mer i Power Play, men også i sin første sesong for Bakersfield Condors i ECHL fikk Nick føle hvordan det er å være skadet over en lengre periode.

“Jeg spilte 23 kamper den sesongen (2013/14) før jeg ble skadet, og et brudd på hodeskallen i januar førte til at jeg var ute i ni måneder. Da jeg kom tilbake etter skaden spilte jeg 64 kamper for Bakersfield Condors før jeg fikk min første sjanse i AHL. Igjen i en “ikke-poeng-produserende” rolle, men likevel noterte jeg seks poeng på de åtte kampene jeg spilte. Startet så fjorårets sesong i AHL, og ettersom Edmonton Oilers – som eier Oklahoma City Barons – flyttet laget til Bakersfield, og de flyttet til ECHL – så kom jeg tilbake til et lag jeg kjente. Det var en flott periode med mye varmt vær, og jeg så ikke noe særlig med snø på tre år, sier Nick om sin tid i Bakersfield på den amerikanske vestkysten.

 

SØKTE RÅD HOS LANDSMENN

Men så snur vi arket, og du reiser til Norge og Frisk Asker. Fortell oss litt om hvordan den avgjørelsen ble tatt.

Nick peker på capsen min, som har Eisbären Berlin logo, og sier at det tyske lagets trener, Uwe Krupp, som er tidligere landslagstrener for Tyskland og som scoret i “triple-overtime” for Colorado Avalanche som dermed vant Stanley Cup. Nick spilte sammen med sønnen hans som junior og hjalp ham da han flyttet til byen, og Nick snakket mye med han om mulighetene som var i Europa. I tillegg snakket Nick med flere av de canadiske spillerne i GET-ligaen, som Scott Macauley og Josh Soares, og til tross for at det var flere europeiske klubber som var aktuelle, så falt valget på Frisk Asker.

“AHL blir yngre og yngre for hvert år som går, og med de pengene som NHL-lagene investerer i de unge spillerne så vil de gjerne gi dem det de behøver av erfaring. Og da blir det ikke enkelt for meg som ikke hadde så mye erfaring fra proff-ligen ettersom jeg kom ut av universitetet først da jeg var 25 år gammel. Derfor mente jeg at å reise til Europa kunne hjelpe meg å forlenge karrieren min. Lite skulle jeg vite at sesongen skulle være over før den hadde begynt……”

 

Nick Pageau

Nick Pageau under sin første trening i Askerhallen

 

ROSER SAMBOEREN

Hvordan har tiden vært etter at du ble skadet – det er 5 måneder nå?

“Frustrerende. Jeg fikk som sagt beskjed om at det skulle ta 4-6 uker, og etter 8 uker var det ikke noen progresjon. Men etter 12 uker ble det bestemt at jeg skulle opereres, noe som skulle vært gjort med en gang. Det er vel det man noen ganger får når man har “public health care”, som jeg også er vant med fra Canada. Her var det noen som gjorde en feil, eller “dropped the ball”, som vi sier, men vi vet ikke helt hvem.”

Hva har du gjort for å få ut frustrasjonen? Slått neven i veggen?

“Det har vært tøft og veldig frustrerende. Men det å ha samboeren min her sammen med hunden har virkelig vært til støtte. Amber har vært helt fantastisk for meg, og har også luftet hunden flere ganger om dagen – mens jeg bare har kunnet sitte i sofaen med beinet høyt. Så hun har vært veldig støttende å ha for meg.”

Nicks samboer, Amber Jackson, flyttet med Nick til Norge da han kom hit i august. Da Nick begynte sin proff-karriere måtte de bo tre år fra hverandre, ettersom hun ikke kunne jobbe i USA, og det var en vanskelig periode for begge. Og Nick sier at han ikke kan få fullrost sin kjæreste nok. Hun har stilt opp hele veien, har funnet seg godt til rette og har funnet mange nye venninner i Asker.

Har dere fått sett noe av Norge?

“Ikke det som jeg hadde planlagt, nei. Har knapt vært i stand til å gå, og bruker fortsatt krykker for å støtte meg ettersom musklene i beinet ikke har vært i bruk på alle disse månedene. Det har blitt et par “harry-turer” til Sverige, og så har vi vært i Oslo – og i Drammen – så ikke reist så veldig langt”, ler Nick, som til tross for all motgangen ikke har mistet humøret helt.

“Jeg håper at jeg får muligheten til å se mer av Norge etter at sesongen er over, for jeg har lyst til å få sett mer av Vestlandet. Men så lenge jeg ikke kan gå så får jeg heller ikke gått i fjellet.”

 

Vinny Saponari og Nick Pageau

Vinny Saponari og Nick Pageau

 

ASKERHALLEN ER IKKE SÅ VERST

Når vi nevner at det kanskje ikke er verdens beste faciliteter som ventet, så sier Nick at dette langt fra er de verste forholdene han har sett.

“Jeg synes ikke arenaen er så dårlig. I ECHL hadde vi mange som var mye verre, med ikke så bra garderober som her. Garderoben her synes jeg er rimelig bra! Så kommer det jo også en ny hall her snart! Ligaen synes jeg også er som forventet, men jeg har jo ikke fått spilt så mye selv, så jeg kan vel egentlig ikke si så mye om den.”

Laget har vært i noen skikkelige bølgedaler – både langt nede og langt oppe. Hvordan har du sett laget fra din posisjon på tribunen, for du har sett alle kampene?

“Ja, jeg har sett alle, og det er vanskelig å sette fingeren på hva som er forskjellen på laget når de har tapt kamper og når de har vunnet. Jeg synes vi spilte gode første perioder under den perioden vi tapte åtte på rad, og så falt vi sammen i de to neste. Så spilte vi fantastisk hockey i løpet av de ni seirene på rad, og den beste kampen synes jeg var mot Lørenskog hjemme (vant 3-1) hvor vi var gode både i Power Play og i de fleste fasene av spillet. Men det er vanskelig å si hva som gjør at vi ikke klarer å finne tilbake til det gode spillet nå i de siste kampene.”

 

 

JEG ØNSKER BARE AT FRISK ASKER SKAL VINNE!

 

Vi snakker sammen om Nicks inntrykk av lagets innsats denne sesongen, om trenernes prioriteringer og måten laget spiller taktisk, og han sier at han mener at laget på sitt beste kan hamle opp med de fleste. Men forstår også at det kan være vanskelig å motivere seg mot de antatt svakere lagene.

“De fleste lagene har hatt en svak periode denne sesongen. Stavanger har hatt en dårlig periode, mens Lørenskog startet sesongen svakt. Som betalte profesjonelle spillere skal vi alltid gjøre vårt beste, men det er ikke lett for alle å motivere seg mot antatt svakere lag. MS har spilt veldig bra i det siste, og Stjernen er en torn i siden for oss denne sesongen.”

Når det gjelder hvem som vinner, ønsker ikke Nick å spå noe.

“Jeg ønsker bare at Frisk Asker skal vinne! Man så i løpet av seiersrekken vi hadde at vi kan slå alle lagene – da spilte laget veldig bra hockey!”

3V5A1805

Nick håper å kunne kaste krykkene snart.

 

FREMTIDEN?

Hva fremtiden vil bringe, er Nick ikke sikker på. Det har vært noen uformelle samtaler med klubben om muligheten for han å spille neste sesong i Frisk-drakt, men enn så lenge har det naturlig nok ikke blitt formalisert noe.

“Jeg konsentrerer meg bare på å bli 100% frisk akkurat nå, og så tar jeg det fra der. Som det ser ut nå blir jeg ikke klar til sluttspillet, så jeg trener hardt hver dag for å være klar til neste sesong.”

Så får vi se hvor det måtte bli – men Nick er klar på at han gjerne tar på seg Frisk-drakten igjen.

“Jeg tar gjerne på meg Frisk-drakt igjen. Det er mye som skal vurderes før man tar en sånn avgjørelse, så vi får se hva som skjer.”

 

Vi ønsker Nick fortsatt god bedring, og håper å se han i Frisk-drakt “any time soon”.

Kommentarer

kommentarer

Tags: