04 nov SESONGEN 75/76

Av Reidar Andersen

Det var all mulig grunn for Asker-folk til å glede seg til ny sesong. De regjerende mestrene skulle endelig flytte hjem igjen da kommunen endelig hadde tatt på seg ansvaret for den videre drift av Askers storstue. Etter seriegull i 74 og NM-gull i 75 var den sportslige målsetningen naturligvis ”the double”.

Mannskapet virket styrket i forhold til fjoråret, hvor den lokale unggutten Øyvind Magnussen hadde gjort alle dystre spådommer til skamme og plukket opp snapphansken etter legenden Kåre Østensen. På backsiden var gamle kjenninger som Per Olsen og Øyvind Berg tilbake etter ett og tre års fravær. Dette gjorde det mulig å flytte fyrverkeriet Barry Clarke fram i løperrekka igjen. Løperplassene var ellers svekket ved at gamle slitere som Tom Hoel, Stein Davidsen og ”Putte” Haraldsen var borte. Dette skulle nok kunne veies opp av comeback av de gamle kjenningene Svein Tangen og Knut ”Krølle” Knutsen, samt at Olav Dalsøren, som hadde gjort et oppsiktsvekkende comeback under fjorårets triumfferd i sluttspillet, hadde bestemt seg for å ta en sesong til. I tillegg hadde klubbens junioravdeling kvittert ut et av de største talentene klubben har fostret, den kommende publikumsyndlingen Knut Andresen. På trenersiden skulle Barry Clarke få selskap av svenske Åke Brask.

Den offisielle sesongen åpnet rekordtidlig. Allerede i slutten av september dro gutta sørover for klubbens første utfordring i europacup. Det kunne nok vært mer sving over debuten. Danske Gladsaxe gir ikke imponerende klang i et hockeyøre, men Danmark og Norge hadde spilt uavgjort i VM året før, og danskene hadde blod på tann. Frisk var imidlertid suverene og slapp ikke danskene til et eneste skudd i de to første periodene!. Thor Martinsen åpnet vår europeiske konto, og Trond Skar ble mestscorende med 3 mål i 12-0 seieren i ”Kongens by”.

Dalsøren MS 7576

Nestor Dalsøren var tung å sveive i gang, men her danser han i kjent stil mot M/S i 5.serierunde

Tilbake i hverdagen stod Furuset for tur i seriepremieren. Tross iherdig dugnadsarbeid var ikke Askerhallen klar, og det ble en ny hjemmekamp på Jordal Amfi med enkel seier 9-4.

Hallen var imidlertid klar til returoppgjøret mot danskene. Budstikkas utsendte tok hallen i øyesyn noen dager før åpningen og var mektig imponert over dugnadsarbeidet som var lagt ned. ”Alt er probert og rent. Det lukter nymalt, og flaten ligger fin og hvit og bare venter på vannet”, refererte han andektig. Lokalbefolkningen gledet seg tydeligvis også. Tross 12-0 å gå på møtte nesten 1000 askerbøringer fram for å høre Vettre skolekorps og se Frisk vinne 7-2. I andre runde skulle imidlertid Frisk få prøve seg skikkelig mot fjorårets semifinalister Dynamo Weisswasser fra A-nasjonen DDR.

Innen østtyskerene stod for tur hadde Frisk rasket i hop 9 poeng på 5 nye seriekamper. Laget hadde inntatt tabelltoppen, dog uten å imponere nevneverdig. 19 baklengs på 6 seriekamper vitnet om rust i maskineriet. Øyvind Magnussen var ikke helt den samme som i fjor, og det hadde vært jevn kamp om keeperplassen med Jan Nordenson. Fremover rant det imidlertid i strie strømmer. 45 scoringer så langt, med Clarke, Sethereng og Skar som de ivrigste. 16-årige Knut Andresen hadde brutt barrieren allerede i 4-runde. Nestor Dalsøren var derimot treg å sveive i gang på sine gamle dager og hadde akkurat åpnet sin konto i 7-3 seieren mot Stjernen i 6.runde.

De østtyske mestrene, med sine 8 landslagsspillere, ble plassert på Bellevue hotell før møtet med et Frisklag som så frem mot muligheten til å vise hva norsk hockey kunne by på mot topp europeisk motsand. Frisk-forman Marlow Bråthen var klar på at ”vi skal være offensive i tre perioder, og kan vi gå av banen med 3-måls seier skal vi klare å tette igjen i returkampen”:

1750 Friskpatrioter lot seg lokke til noe som skulle bli en sorgens dag for norsk ishockey. Det var klasseforskjell mellom lagene, og Weisswasser var en nytelse å bivåne. Men at det skulle behøve å renne inn 9 pucker i siste periode og tape 1-14 ble betegnet som pinlig, og VG lekte allerede den gang med ordspill og konkluderte at ”Dynamo(en) ble for sterk. Frisk kortsluttet”…

weisswasser

Hektisk for Nordenson da østtysk maskin ga reality-check for norsk hockey…

Kanskje fikk guttas selvtillitt seg en knekk. I hvert fall gikk de på et sensasjonelt tap i Sparta Amfi uken etter. Frisk hadde ikke medisin mot landslagsmålvakt Tore Waalberg og måtte tåle et 2-3 tap. Heldigvis var dumpekandidat Forward neste, og gutta fikk spilt seg selv tilbake på sporet med seier 12-2. Men Frisk var ikke friske likevel. Serieleder H/L valset over Asker-gutta med 5-0 etter første periode. Resten av kampen ble naturligvis uinteressant, men vi merker oss at Barry Clarke skapte store overskrifter i Oslo-pressen ved å avslutte kampen med en heftig runddans med Svein Haagensen.

Flere av baklengsmålene mot H/L ble betegnet som billige, og Frisk kunne virke å ha et lite keeperproblem. Løsningen kom uken etter da Tore Waalberg flyttet fra Sarpsborg og meldte seg til tjeneste i Frisk. Naturligvis ble det baluba, papirmølle og karantene slik at Waalberg aldri entret isen for Frisk sesongen 75/76. Men han skulle være på plass neste sesong og garantere førsteklasses keeperspill de kommende sesongene.

5-0 over Furuset var greit å ha med i bagasjen til returkampen i DDR. De glade amatører hadde solgt 60 kg spekepølser hver for å tjene penger til turen, som sikkert ikke bare hadde sportslig fokus. Men gutta gjorde en hederlig innsats ved å lede 2-0 og klare hyggelige 3-6 etter at Barry Clarke hadde gjort alle våre 3 mål.

Seieren over Furuset var innledningen på andre halvdel av serien, som skulle bli meget sterk for et Frisk-lag i jevn fremgang. Seier over Skeid ble etterfulgt av årsbeste, tre mål av Trond Skar og 6-3 mot VIF foran 1200 tilskuere i Askerhallen. Så viste gutta stayerevne ved å ro i land 3 seire med knappest mulig margin mot Jar, M/S og Stjernen.

nilsen

Øyvind Magnusen og Nils Nilsen (i oransje!) klarer ikke å tette «kjøkkendøra», og den fremtidige Friskspilleren «Bigga» Jansen reduserer for Jar. Frisk rodde likevel i land seier 5-4.

I kampen mot Jar innviet for øvrig Frisk det klassiske draktsettet som er synonymt med Frisks storhetstid i andre halvdel av 70-tallet. Disse lekre oransje trøyene med de fem blå bokstavene diagonalt på brystet kan vi liksom aldri få av netthinnen! I den samme kampen utmerket en del av Friskpublikumet seg med ”drittkasting på det absolutte åndelige lavmål” i følge ”Stikkas” representant. Per Skjerwen Olsen fikk virkelig gjennomgå av 8-10 mann som hang over ham i fryseboksen. Den godeste Olsen ble provosert nok til å la en av dem få smake på høyrehansken. VG påpekte at Olsen burde holde seg for god til å komme i slagsmål med en oppkomling, men presiserte samtidig at ”Frisk har en del usportslige elementer blant sitt publikum, som Askerlaget ikke er tjent med”. Alt var nok ikke bedre før!

Frisk lot så Sparta få smake på revansje da de vant 13-3 hjemme i Askerhallen etter 3 mål av både Morten Sethereng og Trond Skar. Deretter var 7-4 mot Forward kun en oppvarming før seriefinalen mot H/L i siste runde hjemme i Askerhallen.

Lagene lå likt før kampen, og det ble en thriller. Gjestene var en hard nøtt og ledet både 1-0 og 2-1. Kampen ble en oppreisning for Jan Nordenson. H/L dominerte stort i åpningsperioden, men den omdiskuterte keeperen holdt stand helt til Geir Myhre ga gjestene 1-0 etter et kvarter. Heldigvis kvitterte Barry Clarke raskt. Samme Clarke serverte en gavepakke som gav H/L 2-1 ledelse midtveis. Nå tok hjemmelaget over, og MoJo og Trond Skar sørget for ledelse før siste periode. Frisk hadde god kontroll spillemessig de siste 20, men måtte vente helt til 6 min før slutt før veteranen Olav Dalsøren kunne sette spikeren i kista. I jubelscenene ble Jan Nordenson slengt høyest til værs, før Askergutta kunne fokusere på sluttspillet. De regjerende mestrenes stigende form gjorde dem til favoritter, og gutta var fast bestemt på å knuse det gamle omen om at seriemesteren aldri vinner ”Bøtta”.

seriegull 76

Trond Skar runder keeper og gir Frisk ledelsen i seriefinalen mot H/L. Til elleville jubelscener hos noen som kanskje fortsatt jubler i Hallen?

Frisk hadde trent hardt frem mot sluttspillet. Kanskje for hardt, både Nils Nilsen og Per Olsen var på skadelisten da seriefemmeren, det unge fremmadstormende Furuset-laget, var første motstander. Gutta fra Grorud ble en hard nøtt, ikke minst pga en Bjørn Skaare som var ”like elegant som Rudolf Nurejev på isen”. ”Botta” åpnet ballet med en kanon ”som kunne drept en flodhest bakfra” (sic!). Sethereng utliknet i første periode, men et herlig solo-raid fra Skaare brakte på ny Frisk under. Morten Seth brakte igjen balanse i regnskapet, før Barry Clarke sørget for 3-2.

I 3.periode viste Skaare dessverre sin andre side ved å slå til dommeren. Det var andre gang for sesongen at norsk hockeys unikum fikk matchstraff etter klammeri med kamplederen. Etter dette var Furuset såpass desimert at Frisk greit vant 5-2 etter scoringer av Clarke og Knut Andresen.

På imponerende vis ble VIF nedsablet i sin egen stue med 3-7. Frisk lekte seg til 3-0 før første hvile, slapp Sota-gjengen inn i kampen i midtperioden, men seilte ubenhørlig fra igjen i siste. Sethereng var igjen toneangivende med sine 3 scoringer. Samme mann bokførte 2 nye da Jar ble slått 7-4 i en laber forestilling i Askerhallen.

Purunge Knut Andresen ble raskt en publikumshelt denne sesongen. Her har han scoret i 7-4 seieren mot Jar.

Nå ventet 2 nøtter i form av M/S og H/L. Da var det upassende at også Vidar Johansen hadde føyd seg til skadelista før M/S-kampen. Det ble en stri tørn for å berge et poeng etter å ha ligget under 2-4 før siste periode, men Dalsøren og Sethereng reddet stumpene på slutten.

Både Vidar, Nilsen og Per Olsen var tilbake da sluttspilleder H/L stod for tur på Jordal. Det åpnet fint da Barry Clarke gjorde 1-0 allerede etter 3 min, men H/L kunne gå til pause med 2-1 og øket tidlig i midtperioden. En sterk periode for Frisk fulgte, og slagskudd fra Morten Sethereng og Nils Nilsen brakte balanse i regnskapet ca. midtveis. Men omgangen var slett ikke over, og i løpet av få minutter hadde Tore Falch Nilsen Terje Thon gitt vertene en 2-måls ledelse. Heldigvis reduserte Clarke umiddelbart, men 4-5 stod seg gjennom hele sisteperioden, og Frisk var med ett på etterskudd- 3 poeng bak H/L etter halvspilt NM-serie.

Dessverre var luften ute av Frisk-bobla. Furuset fikk sin eneste seier i NM-serien da Frisk ble slått 4-2 og Sethereng og ”Busen” scoret våre mål. Riktignok liknet gutta seg selv igjen da Thor Martinsen og 2xVidar Johansen sørget for 3-1 etter 20 min mot VIF. Gjestene reduserte en gang i midtperioden, før de åpnet siste omgang med 3 scoringer på 5 min. Frisk reiste seg atter, og en sluttspurt ga scoringer av MoJo og Dalsøren. Frisk jaget seieren på tampen, men 2 min før slutt gjorde en ellers god Jan Nordenson en brøler, og Frisks siste rest av gullhåp fikk nådestøtet.

Elendigheten fortsatte. Selv Jar kom unna med poeng etter 4-4, og tross dominans i spillet ble det 1-2 mot M/S. Sesongens siste kamp ble en oppreisning med 8-4 over H/L, men det hører med til historien at Oslo-gutta ble tildelt Kongepokalen allerede før kampstart.

clarke

Marginene mot. Alt raknet for Frisk i siste del av sesongen. Her er det Barry Clarke som har fått pucken forbi M/S’ Jørn Goldstein, men den sniker seg rett utenfor stolpen.

Fjorårsmestrene stod ikke løpet ut og måtte konstatere en skuffende kollaps i sluttspillet. Formann Marlow Bråthen analyserte at all dugnadsjobbingen med hallen og spekepølser før sesongstart hadde gått utover grunntreningen. Likevel ingen tvil om at laget fortsatt var å bygge videre på. Barry Clarke ble mestscorende med 33 mål på de 32 kampene. Morten Sethereng fulgte med 30 scoringer foran Trond Skar med 21 og MoJo med 19. Legenden Dalsøren troppet nå av, men etterveksten var på gang. 16-årige Knut Andresen hadde vist mye bra og med sine 4 mål i sluttspillet vist at hans utviklingskurve fortsatt pekte oppover.

Den kanskje viktigste grunnen til optimisme hadde dog ennå ikke vist seg i Friskdrakt. Sesongen hadde avslørt ustabilt keeperspill fra Nordenson og Magnusen, men med landslagsmålvakt Tore Waalberg på plass fra neste sesong skulle det defensive fundamentet være solid.