Oilers0117

16 apr TILBAKEBLIKK PÅ 2016-17 SESONGEN

Med sølvmedaljen på plass er det en fornøyd redaksjon som tar et tilbakeblikk på sesongen som gikk, en sesong som definitivt ble med både opp- og nedturer, men som endte med en fantastisk finalerunde hvor resultatet altså ble en sølvmedalje. Men først ut er et tilbakeblikk på serien, og hvordan det gikk fra første puck ble droppet i august, til siste seriekamp mot Lillehammer hjemme i Askerhallen på den siste dagen av februar. Så her er litt påske-lektyre for de av dere som allerede har begynt å glede dere til neste sesong!

 

“BOB-BOB” I TRENINGSKAMPENE

Treningskampene begynte med en solid 4-0 seier på Jordal, men Lørenskog bragte oss fort tilbake på jorden igjen etter 1-5 hjemme i Askerhallen. Seier mot MS og tap mot Lillehammer før laget satte kursen mot Sverige, ga bud om at det fortsatt var en del å jobbe med for Sune & co. Men treningskamper er tross alt bare treningskamper.

Nysigneringen Nick Pageau gikk det gjetord om, men dessverre ble det beinbrudd på canadieren før sesongen kom i gang – og det ble sagt at han ville være ute i 4-6 uker….. Historien kjenner vi, og Nick fikk vi altså ikke se mer til før finalerunden mot Stavanger tok til i mars 2017!

Andre nysigneringer som så positive ut var Ryan Hayes, Endre Medby, Jonas Berglund, Mikkel Christiansen – og etterhvert Vinny Saponari. I tillegg fikk vi stifte bekjentskap med en rekke av klubbens egne juniorer, og Marius Carho Hansen, som hadde kommet tilbake til Norge og Frisk Asker etter flere år i Sverige. Men ikke minst hadde Fredrik Lystad Jacobsen, som etter landflyktighet i Sparta og Storhamar, og Henrik Ødegaard, som også hadde vært innom Sparta og Lørenskog, i tillegg til Missouri Mavericks i CHL, begge tatt til vettet og flyttet hjem igjen!

 

Oilers0916

Endre Medby scoret i debuten mot Oilers

 

VARIERENDE HØSTSESONG

Denne sesongen startet som den forrige, nemlig hjemme i Askerhallen mot Stavanger Oilers, men det skulle bli en tung start på sesongen for våre store helter som stilte i nye svarte kule hjemmedrakter. Med både Nick, Henrik og Dag Christian ute med skader, måtte kaptein Petter Kristiansen trå til på backplass. Og på tribunen fikk Vinny Saponari se at det etter første periode sto 0-1 på tavla, men allerede før tre minutter var spilt av midt-perioden sto det hele 0-4! Så våknet gutta fra sommerdvalen – og i sin første obligatoriske kamp for oss scoret Ryan Hayes det som ble hans første av totalt 26 seriemål! Deretter puttet Torstein og Oskar, før ny-signeringen Endre Medby utlignet til 4-4! En fantastisk opphenting av gutta, og målscorer Nordrum mente at vi burde vunnet kampen. Men dessverre ble det seier til Oilers etter at det hele gikk til straffer. Gutta hadde imidlertid vist at det bodde mye bra i laget, og at det lå an til å bli en interessant sesong!

Bare to dager etter sesongstarten sto tur til Hedmarkens dype skoger for døren, og motstander var laget som av de fleste ekspertene var spådd til å havne sist på tabellen. Men hjemmelaget sjokkerte og ledet 2-0 da bare drøye 12 minutter var spilt av kampen! Heldigvis fikk gutta våre summet seg, og rodde i land en komfortabel 4-2 seier, etter mål av hjemvendte Marius Carho Hansen, nestor Anders Bastiansen, unggutten Nils Fuglesang – og Oskar Nilsen, for andre kamp på rad. Ingen overbevisende forestilling av oss, og hjemmelaget vant også skuddstatistikken 42-34. Og det skulle ikke være eneste gangen vi skulle slite mot Knights – men mer om det senere….

 

DET MORSOMSTE LAGET Å SLÅ

Tre dager etter Kongsvinger-kampen var det klart for ny hjemmekamp i Askerhallen, og “Iskrigerne” fra Oslo var motstanderne. Etter en målløs første periode satte Ryan Hayes ny klubb-rekord da han scoret to mål i løpet av 18 sekunder! Det holdt til 2-1 seier i Vinny Saponaris debut-kamp, en seier mot det laget som gutta synes er morsomst å slå. Noe overraskende var Henrik Ødegaard tilbake fra start, og stilte med “shotstoppers” over skøytene. Dessverre skulle det vise seg å være en beslutning som han skulle angre på, for foten ble ikke bedre av det, og han endte opp med ytterligere uker på skadelisten.

 

VIFsep16

Basse jubler etter seier mot Vålerengen i det første møtet mellom lagene.

 

Etter seieren hjemme fulgte en vanskelig kamp borte mot Lørenskog. Det sto 0-0 etter tre perioder, og 4.20 ut i sudden var det hjemmelaget som avgjorde til sin fordel. Deretter ble det 6-4 hjemme mot Storhamar, i en kamp hvor både Ryan og Endre scoret to mål hver. På grunn av skadene på back-plass ble ex-Storhamar spiller, den svært sympatiske Jimmy Andersson, “leid inn”, men Jimmy kunne dessverre ikke forhindre at det ble det en solid nedtur hjemme mot Sparta, hvor Torstein Nordrum ble vår eneste målscorer i 1-5 tapet. Heldigvis slo gutta tilbake mot MS med 3-0 seier borte i garasjen – og Fredrik Lystad Jacobsen kunne endelig juble for nettkjenning etter mål da både han og Jonas Berglund åpnet målkontoen i tillegg til at Endre Medby fastsatte til 0-3.

 

MS1016

“Lysse” kunne endelig juble for scoring

 

Mot Lillehammer fire dager senere ble det imidlertid nok et tap i sudden. Basse ga oss tidlig ledelsen, men Lillehammer scoret to mål før første periode var over. Ryan Hayes utlignet til 2-2, men i sudden var det gjestene fra Lillehammer som dro det lengste strået. Mot Stjernen i Stjernehallen, i det som var toppoppgjøret den runden, var det imidlertid vi som endelig greide å avgjøre i sudden. Etter at Nicolay Andresen hadde scoret en “Nico-spesial”, og Endre Medby utlignet til 2-2 med sitt femte mål for sesongen, var det Anders Bastiansen som i power play satte inn det avgjørende målet i sudden.

 

Stjernenokt16

Basse avgjorde i sudden mot Stjernen

KLART FOR RUNDE TO

Dermed hadde vi møtt alle lagene i runde en, og det var klart for runde to. Det betydde at gutta måtte sette seg på flyet til Stavanger, og til DNB Arena. Duoen Endre Medby og Vinny Saponari fikk vist seg frem i målprotokollen med ett mål og en assist hver, men dessverre holdt det ikke til seier. Tap 5-2, hvor Endres mål kom bare fem sekunder før slutt.

I neste kamp var det igjen Kongsvinger Knights som sto for tur, og som på hjemmebane var det de som scoret først. Men gutta skulle slå kjapt tilbake, og viste at de var gode i Power Play. Det ble til slutt fem mål, hvorav fire kom i overtall, og fire av målene ble scoret av rekken Lystad Jacobsen – Bastiansen (2) – Hayes! Sistnevnte fortsatte scoringsformen mot Stjernen, og i 7-3 seieren i Stjernehallen scoret Ryan hat-trick, mens Anders Bastiansen igjen scoret to mål. Før kampen kom gladnyheten om at snikker-Andersson (Jimmy) hadde sagt ja til å bli med resten av sesongen, og dermed var back-krisen i det minste mindre enn den hadde vært.

Sparta0916

Torstein scoret mot Sparta i september, men var ute med skade i returoppgjøret i oktober.

Neste kamp var på gamle Jordal Amfi, men denne gangen var det hjemmelaget som dro hjem seieren med 3-2 etter at vi reduserte med bare fire sekunder igjen av kampen. Endelig var Henrik Ødegaard tilbake på back-plass etter å ha vært ute med brudd i en tå, men det holdt altså ikke til seier. Tre dager senere gikk gutta på nok et tap, og denne gangen var det Lørenskog som ble for sterke i vår egen hjemmearena. Basse ble vår eneste målscorer i 1-3 tapet, i en kamp hvor Sune mente at alt var bra utenom resultatet. Men bare to dager senere slo gutta tilbake med en sterk 2-1 seier borte i CC-Amfi på Hamar etter scoringer av Nico og Carho, og var fortsatt med i toppen av tabellen.

I den siste kampen i oktober ble det imidlertid nok en gang tap mot et av lagene vi slet mest med, nemlig Sparta. Sune måtte klare seg uten Jimmy, og i tillegg var Nordrum og Berglund ute med skader. Ryan og Basse scoret våre mål i det som til slutt ble et 3-2 tap, i en kamp som forøvrig var svært så jevn, noe som gjorde at en tidligere Sparta-spiller, Fredrik Lystad Jacobsen, syntes at tapet var ekstra bittert.

Lørenskog1016

Basse scoret mot Lørenskog hjemme i Askerhallen, men det holdt ikke til seier.

 

Før vi møtte MS hjemme i Askerhallen i neste kamp, hadde gutta hatt noen “fridager”. Det betyr som regel noen skikkelige harde treningsøkter med Sune, og det kunne nok være årsaken til at det tok tid før gutta kom i gang mot MS. Gjestene ledet 2-0 før gutta våknet, og før “hese-Fredrik” blåste for siste periode sto det 4-2 på tavla i vår favør etter to mål av Ryan Hayes, og ett av Basse og Nicolay.

 

FLAUT Å VÆRE PÅ ISEN – Petter Kristiansen etter 5-7 tapet mot Stjernen i Bamsekampen

 

NI STRAKE TAP

Da Ola Tollefsen kjørte gutta til Lillehammer for borteoppgjøret den 10. november høsten 2016, visste heldigvis verken han eller gutta at det skulle bli starten på en svak periode for laget. Det var ikke på grunn av dårlig spill at gutta tapte den kampen 2-1 i Kristins Hall, for vi var fullt på høyde med Lillehammer. Og dette skulle også bli gjennomgangsmelodien i ytterligere åtte kamper denne høsten! Vi skal ikke dvele for lenge over disse ni kampene, men må innrømme at den neste – Bamsekampen mot Stjernen hjemme i Askerhallen – nok troner relativt høyt på listen over bitre tap denne sesongen. For leder man 4-1 godt ute i andre periode, så skal man helst ikke tape 5-7. Men fem minutter med “hjerneblødning” var alt som skulle til, og vår kaptein – som også ble Mr Teddybear 2016 – Petter Kristiansen, måtte innrømme at det var flaut å være ute på isen på slutten.

Oilers1116

Ryan scorer mot Oilers

Det så lenge ut til at oppturen skulle komme mot serieleder Stavanger Oilers i den neste kampen, hvor Ryan Hayes igjen satte ny klubbrekord. Denne gangen var det med en scoring allerede etter 10 sekunder, men igjen ble det et knepent tap i en kamp hvor vi etter spill og sjanser skulle ha vunnet. “Et landeveisran”, kalte vi det, men lite skulle vi vite at bunnen fortsatt ikke var nådd! For i kampen som vi ikke kunne tape, så skjedde nettopp det! Mot bunnlaget Kongsvinger, som ikke hadde vunnet en eneste kamp (og som heller ikke vant noen flere denne sesongen), fjernet de den siste rest av selvtillit hos gutta da de knuste oss hele 5-2.

Vålerengen kunne notere seg for samme seierssifrene i neste kamp i Askerhallen, mens Lørenskog nøyde seg med 2-0 seier to dager senere. Et lite lysglimt ble notert da vi greide ett poeng borte mot Storhamar, men Hamar-laget vant 3-2 etter sudden i en kamp hvor dommerne dessverre ikke hadde fått bestått dersom det hadde vært eksamen. Tilbake fra skade var endelig Dag Christian Frøystad, og endelig kunne Sune la Petter Kristiansen gå tilbake til sin løperposisjon!

Sparta lot det imidlertid aldri være tvil om hvor seieren skulle gå i den neste kampen, da de nedsablet oss 5-1 hjemme i vår egen arena. Hadde Sparta skaffet seg sitt eget “spøkelse”???

 

MS1216

Ni strake tap ble snudd til ni strake seire!

NI STRAKE SEIRE

Gutta skal ha skikkelig cred for at de aldri ga opp, selv om det var mange kritiske røster som mente både det ene og andre fra tribuneplass…. 9. desember skulle endelig spillerne få lønn igjen for strevet, og med to mål på både Jonas Berglund og Vinny Saponari skulle dette nok bli kampen som snudde trenden både for laget – og ikke minst for Vinny. Hittil hadde han hovedsakelig jobbet med å tilrettelegge for sine medspillere – spesielt Endre Medby – men nå skulle amerikaneren etterhvert vise at han også visste veien til målet! Det bør nevnes at Endre noterte seg for tre assister denne kvelden, og 4-2 seieren i “Garasjen” ble en etterlengtet seier for noen og enhver!

Kongsvinger1216

Nicolay med en “Nico-spesial” mot Kongsvinger.

Og nå kom seierne på løpende bånd! Men ingen skal tro at de kom gratis! I det neste oppgjøret var det Lillehammer som kom på besøk til Askerhallen, og mange trodde nok at det var kjørt da gjestene tok ledelsen med knappe seks minutter igjen å spille. Men med under fire minutter igjen av kampen satte Vinny inn det viktige utligningsmålet – og i sudden avgjør samme mann til vår fordel!

Etter “landslagspausen” – i år uten landskamper – var det klart for dobbeltoppgjør mot Kongsvinger. (Da nevner vi ikke at det ble seier også i “Breddekampen” som ble spilt i Jar Ishall mot et breddelag bestående av 1. og 2. divisjonsspillere.) I det første oppgjøret var det klart for revansje borte i Kongshallen – og hvilken revansje det ble! Gutta ga seg ikke før det sto 0-7 på tavla, og både Endre Medby og Ryan Hayes kunne notere seg for to mål. I retur-oppgjøret på lille-nyttårsaften gikk det ikke fullt så enkelt. Etter to perioder så det ut til at gjestene skulle gjenta bedriften fra 19. november, men en solid tredje-periode med fire Frisk Asker-scoringer gjorde at sluttresultatet ble en akseptabel 5-3 seier. Igjen kunne Endre Medby notere seg for to scoringer, og Vinny Saponari hadde scoret i fire kamper på rad! Dermed kunne gutta gå inn i det nye året med rak rygg etter fire strake seire – og det skulle komme flere!

At det gror godt i klubben kunne vi registrere ettersom det var tre juniorer som ble tilbudt junior-kontrakt denne sesongen. Disse tre fikk muligheten til å spille mer GET-liga hockey da de ble lånt ut til Kongsvinger i januar. Det ble mye spilletid på Nils Fuglesang og Joachim Svensson, mens Marius Nesse dessverre måtte returnere etter at han brakk beinet. Uansett ble det et lærerikt opphold hos Kongsvinger for unggutta.

 

TO KALAS-SEIRE

5. januar 2017 kom en av sesongens deiligste seire. DNB Arena har aldri vært et enkelt sted å vinne, men denne dagen gikk det meste vår vei! Viktor Granholm ga oss ledelsen på et lekkert mål i Power Play, og i andre periode stoppet vi ikke før vi hadde satt fire pucker bak Oilers-keeperne, Holm og Smith. Jimmy Andersson banket inn to, og Anders Bastiansen scoret ett i undertall. Oilers fikk et trøstemål i tredje periode, og 5-1 seier i DNB Arena er noe vi setter høyt på ønskelisten flere sesonger fremover!

VIF0117SisteJordal

Vinny koste seg i den siste seriekampen på Jordal!

 

Noe som ikke kommer tilbake er gamle Jordal Amfi. I den siste GET-liga kampen før den gamle OL-arenaen fra 1952 skulle rives, hadde Idrettsforeningen invitert til fest – både på isen og på tribunen. Denne festen var det imidlertid bare våre som møtte opp til, og igjen var vi anført av en Vinny Saponari i form, som eide kampen. Den historiske kampen endte med seier til oss foran fulle tribuner, og igjen ble det en kamp for historiebøkene som vi vant 5-2! Det såkalte “Jordal-spøkelset” ble vasket ut med vannet da de tok isen, og nå blir Furuset forum ny hjemmeis for de såkalte “Iskrigerne” til ny arena står klar til 2018/19-sesongen.

Lørenskog0117

Torstein satte 3-1 i åpent bur.

Et annet “spøkelse” som har ridd våre gutter de siste sesongene heter Lørenskog Ishockey. I følge Sune er det ligaens beste tekniske lag, og vi har gått på mange tap mot dem i løpet av de siste sesongene. Derfor var det veldig befriende og deilig når vi 12. januar 2017 endelig kunne notere oss for en seier mot laget fra skauen! Uten Ryan Hayes på isen greide gutta likevel jobben, og Baar scoret sitt første mål for sesongen, mens Saponari, Nordrum og Dokken scoret de andre målene for oss – nei, skal vi se, Dokken spiller ikke for oss lenger – så da ble det 3-1…… Vinny scoret forøvrig sitt 10. mål for sesongen, og viste at han virkelig var i gang! Han ble også kåret til Månedens Spiller i GET-ligaen i desember, i en periode hvor laget altså slet i motgang!

Gutta fortsatte oppturen tre dager senere med seier over Storhamar – og selv uten Fredrik Lystad Jacobsen, Mikkel Christiansen, Mats Henriksen – og langtidsskadde Nick Pageau – greide gutta å vinne 3-2. Bestemann ble Dag Christian Frøystad som endelig var tilbake i kampform etter lang tids skadefravær.

 

ÅRETS MÅL!

I den formen som gutta var om dagen var det få lag som greide å stille opp. Ei heller Sparta, som hadde vært et mareritt for våre gutter denne sesongen. På borteis ble det en solid 4-0 seier, og selv om vi innrømmer at kampen var jevnere enn det resultatet skulle tilsi – så fikk vi se hockeykunst av vår mestscorende spiller! Ryan Hayes, som store deler av sesongen hadde slitt med et hovent kne som måtte dreneres fra tid til annen, var en sniper av dimensjoner. Og mot Sparta viste han igjen frem sine kunstner! For de av Frisk-fansen som hadde tatt veien til Sparta Amfi, var dette målet verdt inngangsbilletten og bensinpengene alene! Så får de andre spillerne ha oss unnskyldt, for selv om vi har sett mye vakkert i løpet av sesongen, så er dette målet et av de som kommer høyest opp på rangeringen!

 

Sparta0117

Ryan Hayes lurer hele Sparta-forsvaret og scorer “Årets mål”!

 

Oilers0117

Basse scoret først mot Oilers

Da den siste runden i GET-ligaen startet, så det ut til at det kunne bli et jevnt race i toppen mellom Stavanger Oilers og Lørenskog. Bak de to lagene var det tett som hagl mellom 3. plassen og 8. plassen, mens Kongsvinger var fortapt på bunnen. MS hadde lenge håp om å ta 8. plassen fra Sparta, men det skulle vise seg å bli for vanskelig for dem. 21. januar møtte vi Stavanger Oilers i det siste møtet før eventuelle sluttspillskamper. Basse ga oss ledelsen, men den beryktede 1. rekken til Oilers slo tilbake to ganger – før Henrik Ødegaard scoret et noe sjeldent mål for hans del. Dermed gikk kampen til sudden, hvor Tommy Kristiansen avgjorde etter 3.22. Igjen viste gutta at de spilte jevnt med ligalederen, men heller ikke i denne kampen trakk vi det lengste strået.

 

KAMPEN OM TOPP 4

Fem dager senere var det Lillehammer borte, og til tross for at hjemmelaget vant skuddstatistikken 35-28 sto det til slutt 1-4 på måltavla. Sune måtte klare seg uten Granholm, Hayes, Andersson, Henriksen og Pageau, men fire forskjellige målscorere sørget for at alle poengene ble med bussen hjem til Asker; Lysse, Medby, Saponari og Berglund!

Vi kjempet for å beholde 3. plassen på tabellen, men hjemme i Askerhallen snublet gutta mot Stjernen. Gjestene ledet 3-0 etter to perioder, og selv om gutta kom sterkt i tredje periode holdt det dessverre ikke helt inn. Dermed gikk Lillehammer forbi oss på tabellen, og det skilte bare 12 poeng mellom 3. og 8. plassen. MS kjempet som sagt om den siste sluttspillsplassen, og laget hadde vist god form foran møtet med oss i Askerhallen. Kampen endte med 1-0 seier til MS, og det virket som om våre spillere var mentalt trøtte.  Sune hadde håp om at det skulle snu seg mot Stjernen i den neste kampen etter at gutta ble innvilget to fridager – men til tross for at vi vant skuddstatistikken ble det en solid 5-1 seier til Stjernen. Vårt ene mål ble scoret av Henrik Ødegaard.

Lørenskog0217

Jonas Berglund hamrer pucken i mål mot Lørenskog

 

Både Ryan og Jimmy hadde vært ute med skader en periode, men var meldt å være tilbake foran oppgjøret mot Vålerengen hjemme i Askerhallen. Det ble et oppgjør som vi egentlig burde vunnet i ordinær tid, men kampen gikk til straffer hvor Vinny Saponari overlister Søberg på sin straffe. Som alltid en deilig kamp å vinne – og ekstra deilig var det ettersom det var en tv-sendt kamp! I tillegg ble det snakket om at laget spilte mer og mer sluttspillshockey, og det fortsatte gutta med også mot Lørenskog borte. Det er ikke ofte – faktisk svært sjelden – at vi kan skryte av å ha tatt med alle poengene fra Lørenskog Ishall. 16. februar 2016 ble i så måte en merkedag, for den dagen vant vi hele 4-1 i den hallen! Igjen var det fire forskjellige målscorere (Hayes, Berglund, Bastiansen og Saponari), noe som skulle vise seg å bli en styrke i kampene fremover!

Dessverre ble det nedtur mot Storhamar hjemme i Askerhallen, noe som trolig gjorde at 3. plassen røyk for gutta. Jonas Berglund ga oss ledelsen i første periode, men Storhamar snudde i siste periode og vant kampen 2-1. Dermed ble det kampen om 4. plassen som ble fokus for laget – selv om de selv hårdnakket påstår at de ikke ser så mye på tabellen underveis i sesongen…..

Etter at Anders Bastiansen hadde hatt gullhjelmen det meste av sesongen, hadde Vinny Saponari nå sneket seg forbi – og tenkte ikke gi den fra seg uten kamp. I 4-3 seieren mot Sparta scoret han igjen, og i Manglerudhallen ble det nok en scoring på Vinny i 6-2 seieren, i en kamp hvor gutta viste effektivitet i Power Play med tre PP-mål i andre periode.

Lillehammer0217

Basse scorer liggende nesten vannrett i lufta!

Dermed gjensto det bare en kamp i årets serie, og Lillehammer hjemme i Askerhallen var på ingen måte noen enkel oppgave. Det ble en viktig kamp, ettersom vinneren ville ta den viktige 4. plassen i serien – og dermed få hjemmefordel i kvartfinalene. Lillehammer scoret allerede etter 28 sekunder, men etterhvert tok vi mer og mer over. Det måtte imidlertid to Lillehammer-utvisninger til før Basse kunne sette inn utligningen, og i andre periode slo Lillehammer til igjen, og ledet 2-1 etter to perioder. Men vi har vært effektive i overtallsspillet tidligere, og så også i denne kampen. Lillehammer pådrar seg to utvisninger tidlig i tredje periode, og begge gangene utnytter gutta våre overtallet til å score! Først Jonas Berglund, og deretter Viktor Granholm – og halvannet minutt før full tid avgjorde Petter Kristiansen med hans tredje mål for sesongen. Lillehammer reduserte til 4-3, men greide aldri å sette den viktige utligningen. Dermed ble det 4. plass på våre store helter – noe som altså sikret oss hjemmebane-fordel i sluttspillet.

Det var en “walk down memory lane”, og et tilbakeblikk på en sesong som ga oss mange opp- og nedturer. Men alt i alt en morsom sesong med mange tette og jevne kamper, i en rekord-jevn serie hvor kun topp og bunn skilte seg ut etterhvert. Vinny Saponari endte opp som vår beste poengplukker med 51 poeng (6. beste i GET-ligaen), og Nicklas Dahlberg ble kåret til “Årets keeper” i GET-ligaen.
NESTE: EN TITT PÅ ÅRETS SLUTTSPILL (kommer snart!)

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer