08 mai TILBAKEBLIKK PÅ EN HISTORISK SESONG – DEL 1

Nå som gullstøvet er feid ut av Askerhallen, isen er fjernet, og det snart er klart for loppemarked i samme hall, har vi tatt oss tid til å se tilbake på en sesong som ved juletider så ut til å ende opp som en blank side i klubbens historiebøker, men som endte opp som en av tidenes jubelsesonger! Det er mange som fortjener oppmerksomhet for innsatsen de har lagt ned underveis i sesongen, både på og utenfor isen, og selv om han gjentatte ganger har sagt at “dette er en lagseier, og jeg har bare en liten del av dette”, så velger vi å begynne med mannen som i de nevnte historiebøkene vil bli stående som han som kom inn og rettet opp en skakkjørt skute; Jan André Aasland – eller Janna, om du vil.

 

ØSTKANTGUTTEN JANNA

Samme dag som Scott Hillman ankom Norge, kunne klubben annonsere ansettelsen av Janna som assistenttrener. Som spiller ruvet ikke backen Aasland på isen med sine 175 cm og 78 kg, og totalt noterte han seg for 81 kamper i eliteserien for MS og VIF før han avsluttet sin aktive spillerkarriere i 2011. Før han la opp kunne han innkassere norgesmesterskap med Vålerengen i 2008/09. Da han la opp som spiller begynte han å studere sportsjournalistikk i London, og hadde egentlig aldri noen stor plan om å bli trener. Etter tre år i London returnerte han til Oslo, hvor han etter hvert ble spurt om han ville bli trener for et av juniorlagene i Vålerengen. I 2016 ble han assistenttrener for Norges U18-landslag, og etter to år i den rollen var det klart for assistenttrener-jobb i Frisk Asker etter at klubben hadde fått veldig gode tilbakemeldinger på Janna som trener.

Janna

Janna Aasland

Vidar Wold i Sportskomitéen uttalte da til friskasker.no:

“Vi har sett etter en assistenttrener med noe erfaring, men som samtidig har “driven” etter å ta stadig nye steg som trener. Dessuten en med gode evner til å utvikle unge spillere. Det mener vi at vi har fått i Janna. Etter flere møter ser vi at vi deler samme syn på assistenttrenerrollen. Fordelingen mellom utvikling av individer og samtidig være hovedtrener Scott Hillmans høyre hånd blir en meget viktig rolle for oss i Frisk Asker. Vi ønsker Janna velkommen på laget og gleder oss til å jobbe tett med han.”

Lite skulle vel Vidar vite hvor tett han kom til å jobbe sammen med Janna!

 

NOEN KOMMER – NOEN GÅR

Inn på laget hadde Mats Frøshaug, Patrick Bovim og Sebastian Johansen kommet, i tillegg til utlendingene Sean McMonagle, Garrett Thompson, Kyle Bonis og Shawn Szydlowski. I tillegg var Christian Kåsastul tilbake fra sin lille flørt med svensk hockey, men måtte se slutten av 2017/18-sesongen fra tribunen etter at han røk leddbåndet i kneet i kvartfinalekamp mot Stavanger Oilers 5. mars. Ut fra laget som ble slått ut av Storhamar i semifinaleserien forsvant TJ Foster, Garry Nunn, Oskar Nilsson, Alex Wall, Nick Pageau, Vinny Saponari, Nils Fuglesang og Mats Henriksen, og det var som vanlig knyttet spenning til om de nye ville greie å fylle hullene etter de som forsvinner ut.

 

 

Ringerike i sine hvite bortedrakter, gjorde livet surt for våre gutter i sesongpremieren 2018/19.

Ringerike i sine hvite bortedrakter, gjorde livet surt for våre gutter i sesongpremieren 2018/19.

 

SHAKY START PÅ SESONGEN

Det var altså som assistenttrener unge herr Aasland ble ansatt, og hovedtrener sesongen 2018/19 skulle etter planen hete Scott Hillman. Etter noen oppløftende treningskamper skulle gutta starte sesongen med en – på papiret  – enkel oppgave mot nyopprykkede Ringerike. Men klubben som sesongen før hadde vært vår farmerklubb viste ingen nåde mot “storebror”, og etter å ha ligget under 2-4 snudde de kampen og vant til slutt på straffer. En tilnærmet krisestart på sesongen, og selv om gutta gjorde det godt igjen fem dager senere da de vant 5-2 borte mot Lillehammer, skulle det bli en start på en sesong som skulle bli en skikkelig berg-og-dal-bane, men hvor gjennomgangsmelodien ble at vi tapte mot topplagene, og måtte kjempe hardt om poengene mot bunnlagene. Etter første runde, hvor vi hadde møtt alle lagene én gang, så det likevel ikke helmørkt ut, selv om 1-7 tapet hjemme mot Storhamar viste at laget hadde et bunnivå som var noe foruroligende lavt.

3V5A0798Runde to fortsatte med stortap både mot Storhamar (7-2) og Vålerengen (4-0), de to lagene som så ut til å stikke av fra resten av feltet sammen med Stavanger Oilers. Sistnevnte dro til med en solid første periode hjemme i DNB Arena, og ledet hele 5-0 etter at de første 20 minuttene var spilt. Det endte til slutt med 6-3 seier til Oilers, og tre “trøstemål” kunne ikke skjule en elendig start på kampen hvor våre helter rett og slett spilte hodeløst i eget forsvar.

Noen dager senere viste igjen lillebror Ringerike seg som en plagsom motstander som nesten greide å stikke av med poeng hjemme i Schjongshallen. Gutta unngikk det med et nødskrik (vant 5-4), men lekkasjen i forsvar begynte å spre bekymring i klubben. I tillegg ble Shawn Szydlowski utestengt tre kamper etter slossing i Furuset Forum i kampen etter, og det skulle etter hvert vise seg at det skulle bli hans siste kamp i Frisk Asker-drakten. For etter bare 11 kamper i GET-ligaen bestemte Shawn seg for å reise hjem og fortsette karrieren i USA.

Shawn Szydlowski

Det siste Shawn Szydlowski gjorde i Frisk Asker drakt – FOTO: Finn Eriksen

I runde tre ble nok en gang både Storhamar, Vålerengen og Stavanger for sterke, og i tillegg måtte gutta reise hjem fra Lillehammer med 6-2 tap i bagen etter hat-trick av unggutten Jacob Lundell Noer. I Sparta Amfi kunne imidlertid gutta reise hjem med alle tre poengene (som ble resultatet hver eneste gang vi spilte der), men avstanden opp til lagene på toppen av tabellen begynte å bli foruroligende stor. Inn på laget kom den svenske backen Victor Björkung, men han måtte se laget tape i debutkampen mot Stavanger. Den 25 år gamle svensken gjorde imidlertid tingene sine så bra at han kunne skrive under på en 2-års kontrakt noen uker senere. En hjernerystelse satte han imidlertid ut noen kamper, og det skulle ta litt tid før Björkung var tilbake i godt gammelt slag.

 

TIDENES SNUOPERASJON

Det er enkelte kamper som skiller seg ut gjennom en lang sesong, og 4. desember ble det spilt en kamp i Askerhallen som definitivt kan sies å gjøre nettopp det. Etter et forsmedelig 1-3 tap borte mot Stjernen, var Lillehammer motstander hjemme i Askerhallen. Gjestene så ut til å gruse oss etter at de første 20 minuttene var spilt, for på 15 skudd hadde Lillehammer scoret hele fire mål. En svært frustrert Nicklas Dahlberg måtte konstatere at han fikk liten – eller ingen – hjelp av sine medspillere til å forsvare eget bur, og valgte å bytte seg selv ut med Ole Morten Furseth. Vi befant oss ikke i garderoben mellom første og andre periode, men ryktene vil ha det til at det langt på vei var nettopp på dette tidspunktet Scott Hillman trolig “mistet garderoben”. For etter å ha prøvd å innføre et nytt spillesystem i månedene opp til denne kampen, et spillesystem som mange av spillerne selv følte frustrasjon over på grunn av kompleksiteten og variasjonene, så gikk nå gutta ut på isen i andre periode fast bestemt på å gjøre det umulige; snu kampen og vise publikum at de kunne spille hockey! Men på sin måte!

Basse reduserte til 1-4, Björkung 2-4, Bonis 3-4, Thompson 4-4, og 3.44 før sluttsignalet er det kapteinen selv, Anders Bastiansen, som banker inn 5-4. Vi kaller det tidenes snuoperasjon, og mulig det er å ta hardt i uten å ha sjekket historiebøkene alt for nøye – men sesongens snuoperasjon var det i alle fall!

 

Så glad blir man når man setter inn utligningsmålet.

Så glad blir man når man setter inn utligningsmålet. Foto: Finn Eriksen

 

HILLMAN UT – JANNA RYKKER OPP

Før sesongen var vi tippet høyt oppe på tabellen av de fleste “ekspertene”, og i det minste var det forventet at det skulle bli en topp-4 plassering – noe som ville sikre oss en hjemmebanefordel i sluttspillet. Spillet som laget hadde vist så langt i sesongen var et godt stykke unna det man hadde forventet, og ikke minst var det defensive spillet ikke i nærheten. Da Scott kom til klubben lovet han i Budstikka at Frisk skulle spille aggresivt, “med fokus på å dominere og presse puckfører, og tvinge frem feil hos det andre laget. Han sa videre følgende til lokalavisen:

– Vi skal bli et fintspillende og teknisk bra lag, som går fort på skøyter. Samtidig skal vi aldri gi opp, aldri være 100 prosent fornøyde, og skape vinnerkultur i laget, sier Hillman, som hyller innsatsen til Frisks sportslige komité.

Men en drøy uke før jul så styret i klubben seg nødt til å ta den tøffe beslutningen det må ha vært å gi Scott sparken. Saken ser ut til å ende opp i rettssystemet, så vi lar derfor den saken ligge og fokuserer på hva som skjedde videre i sesongen med Jan André Aasland ved roret. For med Scott Hillman ute ble det klart at assistenten ville ta over, og med hjelp fra “poteten” Vidar Wold som allerede hadde flere verv i klubben, skulle 29 år gamle “Janna” debutere som den yngste GET-liga treneren – og for en debut det skulle bli!

 

3V5A0203

 

HAMPUS INN

Noe av det siste som skjedde før Scott forsvant, var signeringen av Hampus Gustafsson. Svensken har flere sesonger bak seg i GET-ligaen i Stjernen og Storhamar, og hadde så langt i sesongen gjort 22 poeng (9 mål og 13 assist) i den røde Stjernen-drakten. Noe av det siste han gjorde i Stjernen-drakten var å være med og slå nettopp oss 3-1 i Stjernehallen, og de ujevne resultatene fortsatte utover i desember for vår del. Snuoperasjonen mot Lillehammer er allerede behørig dekket, og selv om vi satte Ringerike solid på plass med 7-1 seier i Schjongshallen, ble vi plassert kraftig tilbake på jorden med 1-4 tap i Furuset Forum. Debuten til Janna endte med 4-3 seier i sudden mot Sparta, men i romjulen ble det et stygt 0-5 tap i CC-Amfi. Gutta avsluttet 2018 med 5-2 seier mot MS, og trenden hvor vi taper mot topplagene og vinner mot de under oss på tabellen så ut til å fortsette også under Jannas ledelse inn i 2019.

24HampusGustafssonFor det nye året startet med et knepent 2-3 tap mot Stavanger, mens Stjernen ble satt skikkelig på plass 7-1 i Askerhallen. I Kristins Hall, som nå heter Eidsiva Arena, ble det tap 4-5, og to dager senere var det klart for et nytt skrell i Askerhallen da “lillebror” Ringerike nok en gang greide det som ikke skulle være mulig. Utlånte Marius Carho Hansen scoret først for Ringerike, og alle trodde nok at det skulle gå vår vei etter at scoringer av Petter Kristiansen og Anders Bastiansen snudde kampen. Men i 3. periode utlignet Ringerike i Power Play, og reiste nok en gang hjem med to poeng til Hønefoss etter at de gikk seirende ut av straffekonkurransen. To dager senere måtte gutta gå ut av egen hall med senket hode etter at Vålerengen hadde scoret seks mål på 22 skudd, mens vi kun greide to mål på 24 skudd. Opptur med nok en borteseier mot Sparta og endelig seier mot Storhamar – i sudden riktig nok – ble avløst av nedtur mot MS hvor vi taper fortjent 2-4 i Manglerud Ishall.

Noe var imidlertid på gang, for bare to dager senere detroniserte gutta Stavanger hele 6-1 i Askerhallen, fortsatte med 2-1 seier mot Stjernen og 4-3 mot både Lillehammer og Ringerike. Alt var imidlertid ikke fikset, for i Furuset Forum fikk gutta en hockeyleksjon som endte med 2-5 tap etter at Vålerengen ledet 5-0 til det gjensto to minutter av kampen. Gutta har imidlertid vist en solid evne til å reise seg etter et nederlag, og denne gangen var det Sparta som fikk merke det! Hele 9-2 endte kampen i Askerhallen, i en kamp hvor vi ledet 3-0 før Sparta kom tilbake og scoret hele fire mål i midtperioden og ledet også en stundt 4-3. Men en viktig utligning i sluttminuttene av Mikkel Christiansen ga gutta blod på tann, og i siste periode kom det hele fem mål fra gutta i oransje drakter. Men med fire kamper igjen av serien var det allerede klart at topp-4 plassering var utenfor rekkevidde, og det ble derfor snakk om å forberede seg på sluttspillet hvor Lillehammer etter alle solemerker ville bli motstander i kvartfinalene. De fire siste kampene endte med tap mot Storhamar og Stavanger, og seier mot MS og Stjernen. Ikke den aller beste inngangen til sluttspillet, vil noen med rette kunne hevde, og en 5. plass var det ingen som kunne si seg fornøyd med!

Nå ventet Lillehammer i kvartfinalene, og med hjemmebanefordel til laget fra OL-byen tippet nok de fleste at det ville bli en tøff serie for våre gutter.

Les mer om sluttspillet i del 2.

Tradisjonell utdeling av bamser på Vestre Viken

En ting er kampene på isen – men gutta gjør en solid innsats også utenfor isen. Her fra utdeling av bamser og gavesjekk til Vestre Viken Sykehus i Drammen.

Kommentarer

kommentarer