Frisk Asker Juniors hospiteringsdokument
Dette dokumentet er laget og ment som et hjelpemiddel for trenere i klubben for å sette en standard og rød tråd for spillere i en hospiteringssammenheng. Disse retningslinjene vil kunne forhindre unødvendige diskusjoner rundt temaet, da klubben nå har en mal for hvordan man skal håndtere hospitering.
Frisk Asker juniors visjon er å skape Norges beste miljø for barn og ungdommer som velger å spille ishockey i vår klubb. For at vi skal oppfylle vår visjon, måler vi oss ikke etter resultat, men etter prestasjoner i form av utvikling. Vi skal være en utviklingsarena for ishockeyspillere, og en sterk bidragsyter til å skape morgendagens ishockeyspillere. Vi skal utvikle gode ishockeyspillere i alle aldre samtidig som vi vil gi dem en livslang glede med ishockey. Vi skal gi våre barn og ungdommer så gode rammevilkår som mulig. I barne- og ungdomsårene er det naturlig at det er store sprik i spillergruppene i enkelte årskull, dette vil si at utøverne befinner seg på forskjellige nivåer. Ting som fødselsdato, fysisk modning, tid i idretten, etc. vil kunne avgjøre utøvernes nåværende nivå, og det er derfor viktig at vi som klubb har retningslinjer som ivaretar samtlige av våre utøvere.
Hovedprinsippet til Frisk Asker Junior gjeldende hospitering er at det skal være UTØVEREN og ikke lagenheten som skal stå i fokus. Hospitering skal ikke brukes som et «verktøy» for å styrke lagenheter, men for å ivareta utøvere i klubben på best mulig måte. Klubben erkjenner at det er avgjørende for virksomheten å stimulere ivrige og ambisiøse spillere, og minst like viktig å stimulere dem som ligger litt bak, men ønsker å bli bedre. Det er derfor viktig å holde topp kvalitet og tilstrekkelig kvantitet i det daglige treningstilbudet. Hospitering- tilbud om trening og spill for en annen lagenhet- skal være et supplerende virkemiddel for å sikre best mulig spillerutvikling. Hospitering går ut på at en spiller fra en lagenhet deltar på trening/kamp med en annen lagenhet, fortrinnsvis lagenheten over/under.
Formålet med hospitering hos Frisk Asker Junior er at utøverne skal få møte de utfordringene de treninger i ishockeyhverdagen slik at de får så gode utviklingsmuligheter som mulig. Vi vet fra både forskning (flow-teorien) og erfaring at man til enhver tid må finne en balanse mellom mestring og utfordring for å få ut sitt fulle potensial. Hospitering skal derfor være et hjelpemiddel for å oppnå akkurat denne balansegangen. Noen utøvere vil kunne dra nytte av muligheten til ekstra istrening med eldre lagenheter og andre med yngre. Det vil primært være opp til trenere å avgjøre om og hvor utøvere burde hospitere. Dersom trenere er usikre, anbefales det å ta kontakt med sportskomiteèn eller sportslig leder.
Retningslinjer og praktisk gjennomføring
- Hospitering er et tilbud til ivrige spillere med gode holdninger uansett nivå.
- Spillerne tilhører sin egen årsklasse og skal primært trene og spille kamper med eget lag. Hospitering hos en annen lagenhet skal som regel være et tillegg til trening og spill for eget lag, IKKE i stedet for.
- For å være aktuell for hospitering hos yngre lag må man gjennomgående ha gode holdninger og disiplin, samt svært godt oppmøte og god innsats på eget lags treninger. Skal man hospitere med eldre lag må man i tillegg holde et sportslig nivå at man ikke svekker/reduserer kvaliteten merkbart på treningene til eldre lag.
- Det vil være direkte ødeleggende for utøverens utvikling og mestring å være med på eldre lag når man ikke er sportslig, mentalt eller fysisk moden for det. Viktig at trenere legger frem dette på en ryddig måte.
- Tilbud om hospitering gjelder i første hånd treninger og andre hånd kamper.
- Hospitering skal være et tilbud til utøveren som hospiteringer, ikke til laget som mottar utøveren.
- Poenget er ikke at eldre lag skal styrkes for å vinne flere kamper, men at utøvere skal nå de nødvendige utfordringene hun/han trenger for å utvikle seg.
- I spesielle tilfeller kan det oppstå hospitering innenfor to årsklasser. Enkelttilfeller på treninger kan avgjøres av lagenes trenere, men dersom dette er noe som vedvarer, eller som blir benyttet i kamp skal dette gjøres i samråd med sportslig leder eller sportskomitee for å sikre at «aldershoppet» er vurdert av flere parter og forankret av klubben.
- Hospitering skal ALLTID avtales mellom hovedtrenere til de to involverte lagene. Det skal ALDRI direkte avtales mellom en hovedtrener og spiller eller spillerens foreldre.
- Skal spillere hospiteres ned er det hovedtrener på laget utøveren primært tilhører som avgjør hvilke spillere som er kvalifisert for hospitering.
- Hospitering opp på trening hos lag fra U14 og oppover er det hovedtrener på lagenheten som utøver hospiterer til som avgjør om hun/han er kvalifisert nok.
- Dette skal gjøres i samråd med utøverens hovedtrener på eget aldersbestemt lag og man skal være mer åpen for treninger enn kamper.
- Ved hospitering fra U8-U13 så følger vi barneidrettsbestemmelsene, alle skal få muligheten til å hospitere, det skal settes opp et rulleringssystem slik at flest mulig får prøvd seg
- NB! Regel om modenhet (fysisk og psykisk), holdninger, oppmøte og iver gjelder fortsatt. Som nevnt tidligere er det ikke god utvikling å hospitere opp om man ikke er klar for det, kan være direkte ødeleggende. Igjen viktig å presisere hva som ligger til grunn til foreldre og spillere. Hva som er best for enkeltes utvikling!
- Hospitering ned et alderskull skal iver, oppmøte og holdninger vektlegges.
- Forslag på antall hospitanter 5 opp og 5 ned på treninger ved stor is. Treninger ved halv is, 3 opp og 3 ned.
- Man skal ikke spille kamp for to lagenheter på samme dag, da vi ønsker å motvirke rovdrift på utøvere.
Tilleggsinformasjon hospitering
- Det kan til tider oppstå «delikate» situasjoner, der enkeltspillere (og foresatte) har andre syn på saken enn hovedtrenere har. Hospitering må derfor alltid vurderes på en transparent og etterprøvbar måte.
- Hva og hvorfor er det best for utøverens utvikling.
- Kriteriene som ligger til vurderingsgrunnlag over, er fast. Hospiteringen må praktiseres i lys av den konkrete situasjonen til de to lagene som det gjelder. Dermed vil det naturlig nok være større rom for hospitering når en lagenhet har få spillere enn når det er større grupper.
- Trenere kan i felleskap forelegge saker for sportslig leder/sportskomitee i junioravdelingen der det er behov for avklaring. Sportslig leder/sportskomitee bistår også etter treners behov, for å sikre en best mulig måloppnåelse samt tilstrekkelig enhetlig praktisering.
Praktisk info!
Klubbens hospiteringsdokument støtter seg til veiledning fra Norges Idrettsforbund (NIF);
«Idrettslaget skal alltid gjøre ekstra treningstilbud for barn åpent for alle. Det vil si at alle skal få vite om at det eksisterer et slikt tilbud. Oftest reguleres dette av seg selv i dialog med foreldrene, da det som regel er de ivrigste barna som ønsker et slikt tilbud. Når det er sagt, er det enkelte grener som krever et sett med ferdigheter for at barna skal oppleve å mestre og utvikle seg. Da er det svært viktig å kommunisere til barna og foreldrene at for å komme med i en slik gren, må alle disse ferdighetene i bunn for å kunne delta. Ideelt sett kan dette bli kalt en naturlig utviklingstrapp og progresjon i fysiske og motoriske ferdigheter. Det skal alltid være mulig å få innpass ved et senere opptak, hvis barnet ikke har alle ferdighetene som er krevet under tidspunkt for opptak. Videre skal alle få tilbud om trening og konkurransedeltakelse.»
(NIFs barneidrettsside, Ofte stilte spørsmål – er det lov å gi noen barn et ekstra treningstilbud hvis de har bedre fysiske og tekniske ferdigheter?, https://www.idrettsforbundet.no/tema/barneidrett/sporsmal-og-svar-om-barneidrett/