Frisk Asker Juniors hospiteringsdokument
Dette dokumentet er laget og ment som et hjelpemiddel for trenere i klubben for å sette en standard og rød tråd for spillere i en hospiteringssammenheng. Disse retningslinjene vil kunne forhindre unødvendige diskusjoner rundt temaet, da klubben nå har en mal for hvordan man skal håndtere hospitering.
Frisk Asker juniors visjon er å skape Norges beste miljø for barn og ungdommer som velger å spille ishockey i vår klubb. For at vi skal oppfylle vår visjon, måler vi oss ikke etter resultat, men etter prestasjoner i form av utvikling. Vi skal være en utviklingsarena for ishockeyspillere, og en sterk bidragsyter til å skape morgendagens ishockeyspillere. Vi skal utvikle gode ishockeyspillere i alle aldre samtidig som vi vil gi dem en livslang glede med ishockey. Vi skal gi våre barn og ungdommer så gode rammevilkår som mulig. I barne- og ungdomsårene er det naturlig at det er store sprik i spillergruppene i enkelte årskull, dette vil si at utøverne befinner seg på forskjellige nivåer. Ting som fødselsdato, fysisk modning, tid i idretten, etc. vil kunne avgjøre utøvernes nåværende nivå, og det er derfor viktig at vi som klubb har retningslinjer som ivaretar samtlige av våre utøvere.
Hovedprinsippet til Frisk Asker Junior gjeldende hospitering er at det skal være UTØVEREN og ikke lagenheten som skal stå i fokus. Hospitering skal ikke brukes som et «verktøy» for å styrke lagenheter, men for å ivareta utøvere i klubben på best mulig måte. Klubben erkjenner at det er avgjørende for virksomheten å stimulere ivrige og ambisiøse spillere, og minst like viktig å stimulere dem som ligger litt bak, men ønsker å bli bedre. Det er derfor viktig å holde topp kvalitet og tilstrekkelig kvantitet i det daglige treningstilbudet. Hospitering- tilbud om trening og spill for en annen lagenhet- skal være et supplerende virkemiddel for å sikre best mulig spillerutvikling. Hospitering går ut på at en spiller fra en lagenhet deltar på trening/kamp med en annen lagenhet, fortrinnsvis lagenheten over/under.
Formålet med hospitering hos Frisk Asker Junior er at utøverne skal få møte de utfordringene de treninger i ishockeyhverdagen slik at de får så gode utviklingsmuligheter som mulig. Vi vet fra både forskning (flow-teorien) og erfaring at man til enhver tid må finne en balanse mellom mestring og utfordring for å få ut sitt fulle potensial. Hospitering skal derfor være et hjelpemiddel for å oppnå akkurat denne balansegangen. Noen utøvere vil kunne dra nytte av muligheten til ekstra istrening med eldre lagenheter og andre med yngre. Det vil primært være opp til trenere å avgjøre om og hvor utøvere burde hospitere. Dersom trenere er usikre, anbefales det å ta kontakt med sportskomiteèn eller sportslig leder.
Retningslinjer og praktisk gjennomføring
- Hospitering er et tilbud til ivrige spillere med gode holdninger uansett nivå.
- Spillerne tilhører sin egen årsklasse og skal primært trene og spille kamper med eget lag. Hospitering hos en annen lagenhet skal som regel være et tillegg til trening og spill for eget lag, IKKE i stedet for.
- For å være aktuell for hospitering hos yngre lag må man gjennomgående ha gode holdninger og disiplin, samt svært godt oppmøte og god innsats på eget lags treninger. Skal man hospitere med eldre lag må man i tillegg holde et sportslig nivå at man ikke svekker/reduserer kvaliteten merkbart på treningene til eldre lag.
- Det vil være direkte ødeleggende for utøverens utvikling og mestring å være med på eldre lag når man ikke er sportslig, mentalt eller fysisk moden for det. Viktig at trenere legger frem dette på en ryddig måte.
- Tilbud om hospitering gjelder i første hånd treninger og andre hånd kamper.
- Hospitering skal være et tilbud til utøveren som hospiteringer, ikke til laget som mottar utøveren.
- Poenget er ikke at eldre lag skal styrkes for å vinne flere kamper, men at utøvere skal nå de nødvendige utfordringene hun/han trenger for å utvikle seg.
- I spesielle tilfeller kan det oppstå hospitering innenfor to årsklasser. Enkelttilfeller på treninger kan avgjøres av lagenes trenere, men dersom dette er noe som vedvarer, eller som blir benyttet i kamp skal dette gjøres i samråd med sportslig leder eller sportskomitee for å sikre at «aldershoppet» er vurdert av flere parter og forankret av klubben.
- Hospitering skal ALLTID avtales mellom hovedtrenere til de to involverte lagene. Det skal ALDRI direkte avtales mellom en hovedtrener og spiller eller spillerens foreldre.
- Skal spillere hospiteres ned er det hovedtrener på laget utøveren primært tilhører som avgjør hvilke spillere som er kvalifisert for hospitering.
- Hospitering opp på trening hos lag fra U14 og oppover er det hovedtrener på lagenheten som utøver hospiterer til som avgjør om hun/han er kvalifisert nok.
- Dette skal gjøres i samråd med utøverens hovedtrener på eget aldersbestemt lag og man skal være mer åpen for treninger enn kamper.
- Ved hospitering fra U8-U13 så følger vi barneidrettsbestemmelsene, alle skal få muligheten til å hospitere, det skal settes opp et rulleringssystem slik at flest mulig får prøvd seg
- NB! Regel om modenhet (fysisk og psykisk), holdninger, oppmøte og iver gjelder fortsatt. Som nevnt tidligere er det ikke god utvikling å hospitere opp om man ikke er klar for det, kan være direkte ødeleggende. Igjen viktig å presisere hva som ligger til grunn til foreldre og spillere. Hva som er best for enkeltes utvikling!
- Hospitering ned et alderskull skal iver, oppmøte og holdninger vektlegges.
- Forslag på antall hospitanter 5 opp og 5 ned på treninger ved stor is. Treninger ved halv is, 3 opp og 3 ned.
- Man skal ikke spille kamp for to lagenheter på samme dag, da vi ønsker å motvirke rovdrift på utøvere.
Tilleggsinformasjon hospitering
- Det kan til tider oppstå «delikate» situasjoner, der enkeltspillere (og foresatte) har andre syn på saken enn hovedtrenere har. Hospitering må derfor alltid vurderes på en transparent og etterprøvbar måte.
- Hva og hvorfor er det best for utøverens utvikling.
- Kriteriene som ligger til vurderingsgrunnlag over, er fast. Hospiteringen må praktiseres i lys av den konkrete situasjonen til de to lagene som det gjelder. Dermed vil det naturlig nok være større rom for hospitering når en lagenhet har få spillere enn når det er større grupper.
- Trenere kan i felleskap forelegge saker for sportslig leder/sportskomitee i junioravdelingen der det er behov for avklaring. Sportslig leder/sportskomitee bistår også etter treners behov, for å sikre en best mulig måloppnåelse samt tilstrekkelig enhetlig praktisering.
Praktisk info!
Klubbens hospiteringsdokument støtter seg til veiledning fra Norges Idrettsforbund (NIF);
«Idrettslaget skal alltid gjøre ekstra treningstilbud for barn åpent for alle. Det vil si at alle skal få vite om at det eksisterer et slikt tilbud. Oftest reguleres dette av seg selv i dialog med foreldrene, da det som regel er de ivrigste barna som ønsker et slikt tilbud. Når det er sagt, er det enkelte grener som krever et sett med ferdigheter for at barna skal oppleve å mestre og utvikle seg. Da er det svært viktig å kommunisere til barna og foreldrene at for å komme med i en slik gren, må alle disse ferdighetene i bunn for å kunne delta. Ideelt sett kan dette bli kalt en naturlig utviklingstrapp og progresjon i fysiske og motoriske ferdigheter. Det skal alltid være mulig å få innpass ved et senere opptak, hvis barnet ikke har alle ferdighetene som er krevet under tidspunkt for opptak. Videre skal alle få tilbud om trening og konkurransedeltakelse.»
(NIFs barneidrettsside, Ofte stilte spørsmål – er det lov å gi noen barn et ekstra treningstilbud hvis de har bedre fysiske og tekniske ferdigheter?, https://www.idrettsforbundet.no/tema/barneidrett/sporsmal-og-svar-om-barneidrett/
Frisk Asker Juniors hospiteringsdokument for jenter på guttelag
Disse retningslinjene eksisterer kun for lag som har jentetilbud i riktig aldersklasse
Disse retningslinjene vil vurderes jevnlig, basert på erfaring og ved behov for presiseringer.
UXX = aldersbestemt Guttelag/Mixlag, U7-U16. (Vi har pt. ikke damelagstilbud i seriespill for jentene)
JUXX= Aldersbestemt Jenter Under XX. (JU lag består av spillere opptil tre år på samme alderstrinn - JU9, JU11, JU13 og JU16)
Alle jenter som løser lisens i Frisk Asker Hockey vil ha et tilbud på guttelag om de selv ønsker det. Grunnen til dette er blant annet at jenteseriene består av opptil 3 alderstrinn, og det vil være større nivåforskjeller og sprik som kan avhjelpes med deltagelse på aldersbestemt lag enten i samme årsklasse, eller årsklassen under.
Jenter kan delta på guttetreninger og kamper i to forskjellige kategorier:
- Permanent: Man blir invitert til alle treninger, cuper, kamper og sosiale arrangement på respektivt UXX-lag. Om treningsavgift er høyere på aldersbestemt UXX lag, så betaler man den avgiften.
- Treningstilbud og hospitering: Man blir invitert til (alle) treninger med UXX laget. Man kan bli invitert til cuper og kamper ved behov.
Barneidretten
Om jenter ønsker å delta på kamp med UXX, så må man delta på treninger med laget- og vise at man fysisk og teknisk klarer nivå på lik linje som andre spillere på laget, og blir vurdert som klar til kamp. Spesielt de siste årene i barneidretten spillet dreier mot mer fysisk.
Om treningsoppmøte og total treningsmengde er så lav at det ligger under andre spillere kan man ikke regne med å ta plass i kamp på UXX, - dette har med sikkerhet på is å gjøre, og samspillet på laget.
Ungdomsidretten
Her må man regne med å spille på nivå som trener(ne) og sport bestemmer i dialog med spiller og foreldre. Man kjemper på lik linje med guttene om plass i rekkene og nivå A, B eller C. Om man har spilt med samme spillergruppe i mange år, så skal dette tas hensyn til i vurdering, så lenge man deltar på treninger og er komfortabel med økende fysisk spill.
Garderobe
Gjelder for både ungdomsidrett og barneidrett. Med mindre spesielle hensyn tilsier det: Jentene bruker oppsatt garderobe for UXX-laget, for å bygge lag-kultur, noe som er viktig om man skal ta plass på trening eller kamp. Da får man med seg treners instrukser før trening/etter trening (eller kamp), og får snakket med alle andre som skal eller har vært på is. Om man planlegger å dusje så går man over til jentegarderoben etter trening. (Eller annen ledig garderobe om det er mer praktisk).
For barna
Man skal behandle begge kjønn med like stor respekt, det gjelder både fra gutter og jenter. Sleivete kommentarer kan ødelegge treningslyst og motivasjon uansett hvem man prater til.
Alle er hockeyspillere, uansett.
Generelt
Jentene i Frisk vil ha et rettårig tilbud hos UXX laget (eller på årskullet under) om nivået tilsier det og spiller selv ønsker det, men forventes å prioritere jentekamp om spiller trengs der ved konflikt på kamper.
NB. Vurderinger vil bli gjort av trenere på respektive lag sammen med sport. Unntak fra disse retningslinjene kan forekomme.
Visjon og forventninger
Visjon
Frisk Askers visjon er å skape Norges beste miljø for barn og ungdommer som velger å spille ishockey i vår klubb, samtidig som vi skaper en livslang interesse for ishockey.
I Frisk tar vi ansvar og tar vårt ansvar for den sosiale utviklingen av våre medlemmer. For oss betyr det at vi ser hele individet og ikke bare ishockeyspilleren. Vi vil hjelpe til å oppdra gode mennesker og utstyre dem med sosiale verktøy som spillerne kan bære med seg resten av livet. For Frisk er det minst like viktig at våre barn og ungdommer viser godt kameratskap og kjenner på et positivt egenverd, som det er å utvikle seg som ishockeyspiller. Vi vil hjelpe spillerne å opptre med respekt, ha en positiv innstilling, være en god kamerat og være bevisst om at man representerer sin klubb også utenfor ishallen.
Fair play og sunn livsstil
Fokus på fair play gjelder ikke bare på hockeybanen, men også utenfor. Vi ønsker et fysisk spill innenfor regelverket som ishockeyen tillater på trening og på kamp. Hvis det skulle oppstå situasjoner som bryter med regelverket, skal klubben sammen med ledere involvere spilleren i dialog i etterkant. Sammen skal de skape en forståelse for spilleren om hva som aksepteres av oppførsel.
Frisk Asker ønsker alltid det beste får våre spillere og vi vil å bidra til en sunn livsstil. Derfor tar vi som klubb sterk avstand fra bruk av alkohol, narkotika, doping og tobakk når man er utøver i klubben. Dette gjelder også for ledere når man er rundt lagene.
Alles rett til å delta
Frisk Asker følger de retningslinjene, - Norges idrettsforbund og Norges Ishockeyforbund har lagt til grunn for sine medlemmer. Barneidrettsbestemmelsene innenfor ishockeyen gjelder for barn frem til året de fyller 13 (U14), Etter det går man over til ungdomsidretten som gjelder for alderen 13-19 år. Et sentralt tema for oss som klubb er også idrettens barnerettigheter som baserer seg på FNs barnekonvensjon. Derfor setter vi barnas behov i sentrum-, og uttrykker de verdiene som skal ligge til grunn for barneidretten i Norge. I Frisk Asker Jr driver vi bredde- og elitevirksomhet. Det betyr at alle får være med og ingen blir ekskludert før u18 og spillerne begynner på videregående skole. Denne informasjonen blir foreldrene og spillere oppdatert på kontinuerlig på foreldremøter og spillersamtaler fra U13 til U16. Sesongen man går opp til U18 elite tas troppen ut i samarbeid med NTG-Bærum og ansvarlige i klubben. De spillerne som ikke kommer inn på NTG eller får tilbud om å bli i klubben, tilbys hjelp til å få kontakt med nærliggende klubber for å fortsette å spille ishockey. Gjennom nettverk og et nært samarbeid med nærliggende klubber er vårt ønske at så mange som mulig fortsetter så lenge som mulig. Ønsket gjelder ikke bare spillere, men også ledere, trenere, dommere og funksjonærer.
Vi i Frisk gjør ingen forskjell på mennesker basert på kjønn, etnisitet, religion eller seksuell orientering. Alle skal bli tatt imot og behandlet likt uansett sosial situasjon. Vi jobber aktivt mot mobbing, diskriminering og krenkende atferd og språk overfor lagkamerater, motstandere, ledere og funksjonærer.
Barnets rett til å bli hørt
Under sesongen skal trenere for respektive lag holde i spillersamtaler minst 1 gang per sesong, med hver spiller på laget (dette starter fra u12). Utover disse samtalene skjer det kontinuerlige samtaler under sesongen, med gruppene og individene. Disse samtalene er formet på samme måte for alle våre lag fra U12-U15. Dette velger vi å gjøre for å skape samme sett med rammer rundt våre ungdomsspillere, samtidig blir det lettere å evaluere utviklingen til spillerne.
Samtalene vektlegger spilleforståelse og situasjoner på isen, men også trivsel, trening og relasjoner til lagkamerater. Spillersamtalene er viktige for å styrke relasjonen og tilliten mellom spillere og trenere, kartlegge hvordan spilleren trives og utforske hvilke muligheter spilleren har for å bidra til sin egen utvikling på og av isen.
Vi vektlegger barnets beste når klubben tar store beslutninger som berører den aktuelle spilleren. Slike avgjørelser gjøres i samarbeid mellom trenere og klubben sportslige ansvarlig.
En del av vårt sosiale ansvar for barna er at om vi mistenker at noen ikke har det bra, ut fra helse, generelle almenntilstand og utvikling, skal vi som klubb ta ansvar og sørge for oppfølging gjennom samtaler med foresatte, og hvis nødvendig, rette instanser i Asker kommune.
Våre trenere
For å skape et miljø som bidrar til trivsel og utvikling er det viktig at våre ledere er gode rollemodeller. I Frisk har vi både eksterne trenere og foreldre-trenere som har bakgrunn fra ishockey. Vi ønsker å satse på unge trenere som brenner for ishockey og å arbeide/utvikle barn og unge. Alle våre trenere skal gjennomføre trenerattesten i regi av NIF hvert år, for å sikre at de er sertifisert til å arbeide med barn. Videre har klubben som krav at trenere skal påbegynne trenerutdanning i regi av Norges Ishockeyforbund og fortsette å gå trinnene i utdanningen. Dette vil bidra til å sikre et godt læringsutbytte og en god utdanning for våre spillere. Alle våre trenere i klubben skal være oppdatert på barneidrettsbestemmelser og retningslinjer for ungdomsidrett samtidig som de skal ha gyldig politiattest for å kunne arbeide i klubben.
Noe vi som klubb tror på er god kommunikasjon mellom alle trenere, for å sikre at kompetanse, erfaringer og læring går på tvers mellom ledere og trenere.
Kommunikasjon
For Frisk Asker er det viktig at vi er transparente i vårt arbeid, slik at alle har samme oppfatning av våre mål og visjoner.
Kommunikasjonsplattformen klubben benytter seg av er Spond-appen. I den deles klubbinformasjon, og trenings- og kamptider til de forskjellige gruppene og lagene. Lagledere og trenere er ansvarlig for informasjonsflyt i Spond. Klubben kommer også være del av spond-gruppene for å sikre oppfølging.
Vi ønsker også å ta i bruk en plattform som heter Coach Tools, som er for trenere og spillere. Dette vil bidra til at vi utvikler oss som klubb og at den kunnskapen våre ledere og trenere har forblir i klubben i lang tid fremover. Her vil trenere få de rette verktøyene for å utvikle våre barn og ungdommer og sørge for intern og ekstern kommunikasjon mellom hverandre og med barna.
Viktigheten av et godt samarbeid mellom klubb og foreldre/foresatte og en felles opplevelse av hvordan vi drifter vår virksomhet kan ikke understrekes nok. Det er utrolig viktig at vi som forening kommuniserer ut vårt arbeid, for å skape en forståelse rundt vår virksomhet. Dette vil føre til at det finnes en trygghet i at vi alltid gjør vårt beste for å møte hvert individ best mulig.
I Frisk Asker har vi en sportskomiteè som samarbeider med sportslig leder. Sportskomiteen består av 4-5 personer som enten er foresatte i klubben eller er eksterne uten tilknytning til klubben. I Frisk Asker har vi et nært samarbeid med våre ledere for å få et helhetsperspektiv rundt våre lag og der er også sportskomiteen behjelpelige.
Frisk Asker JR har en Instagram og Facebook konto akkurat som A-laget har.
Ledere og lederskap
Våre ledere er klubbens viktigste ressurser i arbeidet med å skape et så bra og inspirerende miljø som mulig for alle gutter og jenter som spiller på våre lag. De er forbilder som ledere og mennesker for våre barn og ungdommer på og utenfor isen.
Frisk Asker har ansvaret om å gi våre ledere de riktige verktøyene og den nødvendige støtten de trenger for at vi sammen skal nå vår visjon om å bli «Norges beste miljø for barn og unge».
Hvilke forventninger har vi i Frisk Asker til våre ledere?
● At Frisk Asker sine verdier og visjoner følges i den daglige virksomheten.
● At du er et godt forbilde som leder og voksen for våre barn og ungdommer, på og utenfor isen, samtidig som du er en god ambassadør for klubben.
● At du representerer klubben på en positiv måte og opptrer respektfullt og profesjonelt mot dommere, motstandere, foreldre og funksjonærer.
● At du er oppmerksom og aktivt jobber mot alle former av krenkende oppførsel.
● At du gjennomfører trenerattesten i regi av NIF hvert år.
● At du utdanner deg i tråd med Norges ishockeyforbunds trenerutdanninger.
● At du er oppdatert på barneidrettsbestemmelser og retningslinjer for ungdomsidrett.
● At du alltid ser til barnets beste og alles like rett til utvikles ut fra sitt nivå og at det finnes en stor og god forståelse for at alle barn utvikles i ulikt tempo.
● At du arbeider for barnets beste, for trygge miljøer rundt de aktive, for å utvikle hvert individ og for å la de aktive bli hørt i vår virksomhet.
● At du arbeider for og er ansvarlig for å skape gode relasjoner mellom aktive og ledere. Relasjoner er alltid den voksnes ansvar.
● At du arbeider for en god foreldrekontakt.
Hvilke forventninger skal du som leder ha til Frisk Asker?
● At du får de rette verktøyene og kompetansen av Frisk Asker for å skape Norges beste arbeidsmiljø får barn og unge.
● At du får utdanning og godt kjennskap til Frisks verdier og visjoner.
● At du gjennom klubben får trenerutdanning fra Norges ishockeyforbunds utdanningsgrader.
● At du får kjennskap til barneidrettsbestemmelser og retningslinjer for ungdomsidrett.
● At du får jevnlig t veiledning for å kunne bidra til å skape en felles forståelse rundt barn og ungdommer i klubben.
● At du får kontinuerlig støtte fra klubbens akademi- og junior ansvarlig i arbeidet med å skape en god foreldrekontakt.
Spillere
Som spiller i Frisk Asker skal du alltid føle at du kommer til et trygt miljø der vår virksomhet gir hvert individ gode muligheter til å utvikles. Hos oss skal du få muligheten å fostres til å bli en god hockeyspiller og en trygg venn gjennom våre dyktige og engasjerte ledere. I alle lag arbeider vi sammen med de aktive for å skape et bra sosialt klima. Derfor kommer det alltid til å finnes gode voksne rollemodeller i nær tilknytning til de ulike lagene.
Frisk Asker støtter sine aktive når det kommer til å lære seg om gode levevaner, viktigheten av en god skolegang, sosial utvikling og god idrettslig utvikling. Dette kommer du som en av våre spillere til å ha nytte av gjennom hele livet.
Hvilke forventninger har vi i Frisk Asker til våre spillere?
● At du som aktiv kjenner til og agerer i henhold til klubbens verdier.
● At alle aktive kjenner reglene som gjelder for sine respektive lag. Reglene skal diskuteres Jevnlig for å opprettholde en god lagfølelse, et godt arbeidsmiljø og positive rammer i forbindelse med trening, kamp og andre sosiale arenaer der laget opptrer.
● At du har et positivt og respektfullt forhold til andre, slik at alle trives og føler seg trygge i Frisk Asker. Alle kan samarbeide med alle og vi ser alles likeverd uansett utviklingsnivå.
● At alle aktive agerer på en respektfull måte mot andre mennesker og at du er en god lagkamerat og motvirker all former for mobbing, diskriminering, krenking og rasisme.
● At du som aktiv respekterer alle mennesker du møter i ishockeyen, inkludert medspillere, motstandere, ledere, dommere, andre funksjonærer og tilskuere.
● At du er godt forberedt til alle treninger og kamper.
● At du skaper gode vaner når det kommer til trening, kosthold, hvile, skole og tar ansvar for din egen idrett og skole.
● At du tar vare på din egen og klubbens utstyr.
● At du medvirker til orden i klubbens treningslokaler, garderober, boder, treningsrom og busser.
● At du alltid er en god ambassadør for Frisk Asker.
Hvilke forventninger skal våre spillere ha til Frisk Asker?
● At dine ledere driver virksomheten ut fra klubbens verdier og visjoner.
● At dine ledere har relevant sportslig utdanning og kan gi deg rett veiledning i innenfor ishockey, samtidig som de veileder deg til å bli et godt menneske.
● At du får muligheten til å utvikles til å bli en god hockeyspiller og en god venn, gjennom kompetente og vel-utdannede ledere som kommer å veilede deg.
● At du kommer til et positivt og inspirerende og likestilt miljø, der du kan gjøre det du elsker mest av alt; Å SPILLE ISHOCKEY
● At du får en rettferdig behandling og at dine synspunkter er like mye verdt som alle andres.
● At du får en bra utdanning som er tilpasset ditt ferdighetsnivå.
Foreldre/Foresatte
Uten foreldre så finnes det ingen barn- eller ungdomsidrett. Foreldrenes engasjement er en av forutsetningene for å holde liv i barn- og ungdomsvirksomheten. Frisk Asker anser at det er viktig at foreldre og andre voksne rundt den aktive spilleren er bevisst sin rolle og sitt ansvar. Tenk på at du som forelder/foresatt alltid representerer Frisk Asker når deres barn spiller ishockey. Det er derfor viktig at også dere er oppdatert og følger Frisk Askers verdier og visjoner.
Hvilke forventninger har vi i Frisk for foreldre/foresatte?
● At dere har kunnskap om klubben verdier og visjoner, forholder dere til disse og er en bra ambassadør for Frisk Asker.
● At dere er gode forbilder for barna i klubben.
● At dere alltid har en positiv og støttende rolle til deres barn og deres fritidsaktiviteter.
● At dere respekterer at det er lederne som holder i og har ansvaret for alt rundt laget både sportslig og sosialt, før og under trening og kamp.
● At dere under kamper har et positivt engasjement fra tribunen og respekterer dommere og motstandere.
● At foreldre/foresatte ikke oppholder seg i garderober, gangene utenfor garderobene eller i boksen under trening eller kamp. Dette mener vi er viktig for våre spillere, da et fravær av foreldre i slike settinger bidrar til at spillerne lærer seg til å ta eget ansvar og følger våre ledere.
● Hvis dere har spørsmål eller innspill rundt lagets virksomhet, så tar dere det i private rammer med leder eller sportslig ansvarlig. Det gjøres ALDRI foran våre spillere.
● At dere som foreldre/foresatte legger til rette for barnets utvikling når det gjelder skolegang og helse, samtidig følge opp idretten. Har dere spørsmål rundt de sportslige arbeidet som gjøres i organisasjonen kontakt [email protected]. Eventuelle henvendelser besvares på vegne av Frisk Asker som organisasjon. Finnes det mistanker fra klubbens side rundt et barns helse og utvikling så kommer dette ifølge klubbens retningslinjer til å tas videre og håndteres i samråd med nødvendige instanser.
● At dere som foreldre/foresatte innenfor hver sesong har tatt del av og akseptert klubbens aktuelle verdier, virksomhetsplanen og de lagspesifikke virksomhetsplanene som er aktuelle for lagene.
Hvilke forventninger skal foreldre/foresatte ha til Frisk Asker
● At vi tilbyr barn og ungdommer som vil spille ishockey en bra virksomhet som gir hvert individ gode muligheter å utvikles ut fra sine egne forutsetninger.
● At alle er velkomne i Frisk Asker
● At vi alltid ser til barnas beste.
● At barn og ungdoms virksomheten ledes av gode og kompetente trenere.
● At klubben ledes av ledere som følger klubbens verdier og visjoner.
● At klubben og deres ledere aktivt arbeider for å tilby et trygt, imøtekommende og inspirerende miljø å trene og spille ishockey i.
● At hvis klubben er urolig for barnets helse og utvikling, så kommer dette ifølge klubbens til å tas opp med de det berører og nødvendige instanser.
● At Frisk Asker arbeider for et godt samarbeid med de aktive og de foresatte, da verdien av tydelige rammer for barnets trygghet er viktig for oss. Frisk Asker ønsker derfor at foreldre kontakter oss med, spørsmål som kan være viktige å diskutere mellom voksne før barna eventuelt involveres. Barnas velvære skal alltid prioriteres av alle involverte voksne, dette gjelder for klubben og foresatte.
Barneidrettsbestemmelser og barnerettigheter
Norges idrettsforbund vedtok bestemmelser om barneidrett på Idrettstinget 2007. Bestemmelsene ble revidert på idrettstinget i 2015 og 2019.
Les vår brosjyre om bestemmelser for barneidrett.
1. Barneidrett er idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år.
2. Bestemmelser om barneidrett regulerer konkurranser i barneidretten. En av intensjonene er å redusere tid og kostnader brukt på reise til/fra aktivitet. Idrettslag oppfordres derfor til å følge de samme prinsippene for trening og andre aktiviteter i barneidretten.
3. For konkurranser i barneidretten gjelder følgende:
a) Barn kan delta i lokale konkurranser og idrettsarrangementer fra det året de fyller 6 år og først og fremst i egen klubb.
b) Barn kan delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer fra det året de fyller 9 år.
c) Barn kan fra det året de fyller 11 år delta i åpne konkurranser og idrettsarrangementer i Norge, Norden og Barentsregionen.
d) Barn fra nordiske land og Barentsregionen kan fra det året de fyller 11 år delta på konkurranser og i idrettsarrangementer i Norge.
e) Det kan benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser for barn fra det året de fyller 11 år, dersom dette er formålstjenlig.
f) Barn til og med det året det fyller 12 år kan ikke delta i mesterskap som NM, EM, VM og tilsvarende.
g) Alle barn skal få premie i et idrettsarrangement dersom premiering skjer.
4. Idrettslag som organiserer barneidrett, skal oppnevne en person (tillitsvalgt eller ansatt) som er ansvarlig for barneidretten. Se utdypning om barneidrettsansvarlig her.
5. Et særforbund kan gi egne regler som utdyper bestemmelsen innenfor rammen av sin idretts egenart, herunder definere lokale og regionale konkurranser i 3 a) og b) og i særlige tilfeller gjøre tilpasninger i aldersgrensen og geografi i 3 c) og d). Reglene skal godkjennes av Idrettsstyret eller den Idrettsstyret gir fullmakt.
6. Særforbund plikter å innta sanksjonsbestemmelser for brudd på barneidrettsbestemmelsene i eget kamp- og konkurransereglement, herunder hjemmel til å ilegge bøter til idrettslag og til å frata utøvere retten til å delta i konkurranser. Sanksjonene skal være i samsvar med NIFs lov § 11-2. Ved gjentatte eller alvorlige brudd på bestemmelsene, skal saken anmeldes til NIFs domsutvalg.
Hvert enkelt særforbund har ansvar for at bestemmelsene og rettighetene blir gjort kjent, implementeres og etterleves i deres idrett og grener.
Kontakt/Organisasjon
Petter Kristiansen, Økonomi og administrasjonsansvarlig
Espen Kristiansen, Sport og rekrutteringssjef
Ranveig Depew, Styreleder
Virksomhetsplan for lagene
Vår ishockey visjon
Frisk Asker juniors visjon er å skape Norges beste miljø for barn og ungdommer som velger å spille ishockey i vår klubb. For at vi skal oppfylle vår visjon, måler vi oss ikke etter resultat, men etter prestasjoner i form av utvikling. Vi skal være en utviklingsarena for ishockeyspillere, og en sterk bidragsyter til å skape morgendagens ishockeyspillere. Vi skal utvikle gode ishockeyspillere i alle aldrer samtidig som vi vil gi dem en livslang glede med ishockey.
Elitevirksomhet
I Frisk Asker begynner elitevirksomheten på U18. Dette blir tydelig kommunisert til spillere og foresatte gjentatte ganger på foreldremøter, fra når barna spiller på yngre lag og frem til de er gamle nok til å spille på U18. Dette betyr at etter sesongen på U16 blir det fokus på et elitelag i A-pulje på u18. Spillere og foresatte kommer under U16 sesongen å involveres og få et godt innsyn i og kunnskap rundt denne prosessen.
I U18 sesongen er det ikke en selvfølge at alle som har spilt i Frisk Asker Jr, får muligheten til å være med og fortsette på U18. Hvis man ikke ønsker eller har muligheten til å fortsette i Frisk hjelper klubben spillere å inngå samtaler med andre lag gjennom vårt nettverk. Vi har hatt ansvaret for spillerne og bidrar til å skape en livslang interesse for sporten ishockey. For Frisk Asker er det derfor veldig viktig at vi bidrar til å hjelpe dem videre til nye muligheter innen sporten, også når det skjer utenfor vår klubb. Når man går inn i U16, spisses virksomheten mer mot elite for å forberede spillere på hverdagen på U18. Det vil naturlig nok settes høyere krav til spillerne, enn det har vært tidligere år. Vi stiller med to lag på U16, et i A-puljen og et i B-puljen. For å spille A-pulje er all trening som gjennomføres obligatorisk og man introduseres for vår tankegang rundt hvordan vi ønsker å spille og hvordan NTGs virksomhet fungerer.
Virksomhetsplanen for lagene er inspirert av Norges Ishockeyforbund og modellene i dokumentet er hentet fra Isbjørnmodellen.
Treningshverdag
Trening i regi av klubben skal gå etter NIHFs matrise for alderstilpasset istrening:

Les mer om hva disse matrisene innebærer via link:
Virksomhetsplaner
Ishockeyskolen: En Aktiv start
Frisk askers ishockeyskole er inngangsporten for de aller fleste som fortsetter å spille ishockey i klubben. Alle som vil begynne å spille ishockey er velkomne og skal gis en mulighet til å spille. Målsettingen skal være å utvikle grunnleggende bevegelser hos barna gjennom lekbetont aktivitet. Det skal skje gjennom og bidra til økt aktivitetsglede. Vi ønsker også at barna skal drive med andre idretter for best mulig langsiktig utvikling. Totalt skal andre idretter og fritidsaktiviteter stå for 75% av den totale aktiviteten for barna.

Sesongen starter med innskriving. Istreninger starter etter høstferien, men det går helt fint å for barn å begynne når som helst under sesongen.
● Gruppene deles inn i fire nivåer, ut fra hvor langt barna har kommer i sin utvikling. Når man mestrer ett nivå, flyttes man opp til neste nivå.
● Treningen ledes av foreldretrenere og klubbtrenere. Virksomheten skal preges av lek, glede og felleskap.
● Her handler det meste om å lære seg å gå på skøyter, men også lære å kjenne andre viktige elementer som kølle- og pasningsteknikk.
● Vi legger vekt på viktigheten av glede og felleskap og å være en god lagkamerat.
FUNdament 7-9 år
I dette stadiet handler det om at idrett skal være gøy for barna. Vi ønsker å sette fokus på grunnleggende bevegelser gjennom aktivitet som er preget av lek. Gjennom betoning av lek vil barna utvikle mestring og en glede for fysisk aktivitet og det å spille ishockey.
I disse aldrene er allsidighet viktig. Stor grad av allsidighet bidrar til å holde motivasjon, utvikling og idrettsgleden oppe. Istreningene baserer seg på ishockey spesifikke ferdigheter, med vekt på skøyteteknikk og puckkontroll. Veldig viktig å vektlegge mye smålagsspill. Vi ønsker fortsatt at barna driver med flere idretter og uorganisert lek/aktivitet som skal stå for 60% av den totale aktiviteten.
Trening:
Utføres i henhold til NIHFs matrise for alderstilpasset istrening.

U8
Sportslig leder i klubben er utviklingsansvarlig og fungerer som en sparringspartner/støtte for virksomheten i U8, mens foreldretrenere styrer treningen.
● Fokus i utdanningen ligger på ishockeyens basisferdigheter: skøytegåing, balanse, motorikk og puck teknikk.
● 2-3 istreninger per uke.
● 1-3 økter med barmark per uke, bærer preg av lek. (Dette trenger ikke å være i issesong, men et tilbud for barn som ikke driver annen idrett når ishockey sesongen er over.)
● Fokus på å lære seg lag samhold og hvordan man sammen skal oppføre seg på trening, i ishallen mot trenere, ledere og spillere i gruppen og i klubben.
● Stort fokus på lek og glede.
● Treningen gjennomføres i hovedsak gjennom stasjonstrening.
● Alle barn trener og spiller hovedsak i sin egen aldersgruppe. Spillere vil få mulighet til å trene 5 spillere opp og 5 spillere ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Kamper spilles i nærområdet, ingen serie.
● 12-15 kampdager per sesong.
● Ingen faste posisjoner under kamper.
● Sommertrening er ikke i fokus, men gruppen kan samles for aktivitet under sommeren.
U9/JU9
Sportslig leder i klubben er utviklingsansvarlig og fungerer som en sparringspartner/støtte for virksomheten i U9, mens foreldretrenere styrer treningen.
● Fortsatt hovedvekt på skøyteteknikk og puckkontroll, med mye motoriske øvelser i små grupper.
● Vektlegge stor grad av stasjonstrening.
● Øke vanskelighetsgraden på øvelser som spillerne kjenner og legge til elementer.
● Viktig med lek og glede!!
● 2-3 istreninger per uke.
● 1-3 økter med barmark per uke, bærer preg av lek. (Dette trenger ikke å være i issesong, men et tilbud for barn som ikke driver annen idrett når ishockey sesongen er over.)
● Fortsatt mye fokus på å lære seg samhandling som lag og hvordan man sammen skal oppføre seg på trening, i ishallen mot trenere, ledere og spillere i gruppen og i foreningen.
● Alle barn trener og spiller hovedsak i sin egen aldersgruppe. Spillere vil få mulighet til å trene 5 stk opp og 5 stk ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Kamper spilles i nærområdet, ingen serie.
● 12-15 kampdager per sesong.
● Ingen faste posisjoner under kamper.
● Sommertreningen er ikke i fokus, men gruppen kan samles for barmarksaktiviteter i løpet av sommeren.
U10
Sportslig Leder i klubben er utviklingsansvarlig og fungerer som en sparringspartner/støtte for virksomheten i U10, mens foreldretrenere styrer treningen.
● Fortsatt fokus på trening opp mot skøyteteknikk, mye motoriske øvelser i små grupper.
● Ønsker å bedrive stasjonstrening.
● Øke vanskelighetsgraden og legge til elementer.
● 2-3 istreninger per uke.
● 1-3 økter med barmark per uke, bærer preg av lek. (Dette trenger ikke å være i issesong, men et tilbud for barn som ikke driver annen idrett når ishockey sesongen er over.)
● Mye lek og glede!
● Fortsatt fokus på å lære seg lag samhandling og hvordan man sammen skal oppføre seg på trening, i ishallen mot trenere, ledere og spillere i gruppen og i foreningen.
● Alle barn trener og spiller hovedsak i sin egen aldersgruppe. Spillere vil få mulighet til å trene 5 stk opp og 5 stk ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Kamper spilles i nærområdet, ingen serie.
● Ingen faste posisjoner under kamp.
● Sommertreningen er ikke i fokus, men gruppen kan samles for barmarksaktiviteter i løpet av sommeren.
Lær å trene 10-12 år
Dette stadiet er midt i den «motoriske gullalderen», som starter for mange i 8 års-alder og varer frem til vekstspurten. I denne alderen er det gode muligheter for å utvikle motorikk, koordinasjon og tekniske ferdigheter. Det er også en gunstig alder for innlæring av teknikk opp mot styrketrening. For å ha best mulig forutsetninger for god utvikling i senere stadium er det nødvendig å sette et tydelig stort fokus på motoriske og tekniske ferdigheter.
Det vil også være en økende grad av treninger og kamper, samtidig er det viktig å drive sosiale aktiviteter for å skape god samhandling som lag.
Trening:
Utføres i henhold til NIHFs matrise for alderstilpasset istrening.

U11/JU11
Klubb- eller foreldretrenere styrer istreningene, ledere har ansvaret for laguttak og kamper.
● Fortsatt trening rettet mot skøyteteknikk, mye motoriske øvelser i små grupper.
● Treningen ønskes å drives gjennom stasjonstrening.
● Tydelig fokus på glede og samhandling som lag.
● Treningen kan begynne å nivå-tilpasses for hvert enkelt spillers beste.
● Alle barn trener og spiller hovedsak i sin egen aldersgruppe. Spillere vil få mulighet til å trene 5 stk opp og 5 stk ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Deltar i seriespill, antall lag reguleres ut fra antall spillere. Serien er ikke delt opp utfra nivå.
● Faste posisjoner under kamper, men disse rulleres kamp til kamp.
● Hver spiller deltar i minst 2 cuper. Laget deltar i cuper med jevnt fordelte lag, ferdighetsmessig.
● Optimalt antall målvakter i gruppen er 4 stykker. Matching av målvakter: Om to målvakter er tatt ut til kamp, bør de stå halve kampen hver. Disse bør være målvakt mesteparten av treninger og kamper. Det er, ønskelig at keepere spiller ute 1 gang i uken med egen gruppe eller yngre lag for å opprettholde skøyteferdigheter.
● I slutten av sesongen så begynner man å prate om å trene nærkampsspill for å få en forståelse for hvordan og hvorfor taklinger brukes innenfor neste kommende sesong.
● Sommertreningen er ikke i fokus, men gruppen kan samles for barmarksaktiviteter i løpet av sommeren.
U12
Klubbtrener har det overordnede ansvaret for treninger og kamper, foreldre som er assisterende trenere tar ikke beslutninger rundt laguttak og lignende.
● Fortsatt hovedfokus på skøyteteknikk, mye motoriske øvelser i små grupper samtidig som innlæring av nærkamp spill.
● Treningen ønskes å drives gjennom stasjonstrening.
● Tydelig fokus på glede og samhandling som lag.
● Treningene nivå-tilpasses i enda større grad med tanke på optimal utvikling for hvert enkelt spiller.
● Kontinuerlig teknikktrening på og utenfor isen.
● Faste posisjoner under kamp, disse rulleres fra kamp til kamp. Bestemt posisjon for målvakt bør være på plass.
● Optimalt antall målvakter i troppen 3-4 stk. Matching av målvakter: om to målvakter er tatt ut til samme kamp bør de stå halve kampen hver. Være målvakt på alle treninger og kamper.
● Kontinuerlig målvaktstrening av klubben målvaktstrener innføres.
● Oppstart av off ice-trening i samsvar med istrening 1-2 ganger i uken: ledes av trenere.
● Oppspill vil være aktuelt, dette basert på interesse og modenhet av spillere. Dette skal skje gjennom rullering innad i laget, ingen flyttes permanent opp. Mulighet for å trene 5 opp og 5 ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Deltar i seriespill, antall lag reguleres etter antall spillere.
● Hver spiller deltar på minst 2 cuper. Lagene deltar med jevnt fordelte lag, ferdighetsmessig.
● Sommertreningen er ikke i fokus, men gruppen kan samles for barmarksaktiviteter i løpet av sommeren.
U13/JU13
Klubbtrenere har det overordnede ansvaret for trening og kamper.
● Fortsatt hovedfokus på skøyteteknikk, mye motoriske øvelser i små grupper.
● Treningen ønskes å drives gjennom stasjonstrening.
● Tydelig fokus på glede og samhandling som lag.
● Treningene nivå-tilpasses i enda større grad med tanke på optimal utvikling for hver enkelt spiller.
● Kontinuerlig teknikktrening på og utenfor isen.
● Kontinuerlig målvaktstrening av klubbens målvaktstrener.
● Optimalt antall målvakter er 3-4 stk. Matching av målvakter: Om to målvakter er tatt ut til kamp bør de stå halve kampen hver. Være målvakt på samtlige treninger og kamper.
● Off ice-trening samtidig som istrening 2 ganger i uken: ledes av trenere.
● Oppspill vil være aktuelt, dette basert på interesse og modenhet av spillere. Dette skal skje gjennom rullering innad i laget, ingen flyttes permanent opp. Mulighet for å trene 5 opp og 5 ned, for å få enda mere mengdetrening.
● Deltar i seriespill, antall lag reguleres ut fra antall spillere, jevnt fordelte lag.
● Faste posisjoner under kamp, rulleres frem til neste kamp.
● Hver spiller deltar på minst 3 cuper per spiller. Lagene deltar med jevnt fordelte lag, ferdighetsmessig.
● Sommertrening tilbys 2-3 ganger i uken. Vi oppfordrer barn og ungdommer til å holde på med andre idretter.
Trene for å trene 13-15 år
Her skal evnen til å gjennomføre systematisk trening med langsiktige utviklingsmål utvikles. Her skal de tekniske og taktiske ferdighetene videreutvikles. De fysiske egenskapene skal legges til rette for å utvikle hurtighet, styrke og utholdenhet. Dette vil skape et solid grunnlag for senere stadier i den langsiktige utviklingen.
Klubben ønsker å fokusere på utvikling av spillere og ikke kortsiktige resultater. Begrepet prestasjon/konkurranse skal introduseres underveis i dette stadiet, begrepene baserer seg på prestasjon i form av utvikling og ikke resultater i enkeltkamper, seriespill eller cuper. Å konkurrere går i hovedsak ut på å gjøre sitt beste, like utfordringer og håndtere motgang. Konkurranse vil hjelpe alle spillere å bli bedre. Lagen bygger videre på å utvikle det sosiale i gruppene, samtidig som man skaper et utviklingsorientert miljø.
OBS! Klubb Policy: Eneste typen av spillform som får prioriteres er forbundskvalik og forbundscup, der kan gruppene stille med sitt sterkeste lag, uansett alder på aktuelle spillere.
Samarbeid med Holmen Hockey
For disse aldersgruppene har vi etablert et samarbeid med vår naboklubb Holmen Hockey. Hensikten med samarbeidet er å utvikle flest mulig spillere og beholde dem i hockeymiljøet i Asker lengst mulig.
U14: Lagene til Frisk Asker og Holmen trene sammen 1-2 ganger i måneden for å bli kjent som grupper.
U15: Lagene slår seg sammen, Holmen-spillerne melder overgang til Frisk Asker og det dannes to lag, et i B-puljen og et i A-puljen. Spillere i midtsjiktet roteres mellom gruppene, for å sørge for best mulig ferdighetsutvikling av spillere. Yngre spillere skal ikke prioriteres eller gå på bekostning av aldersbestemt lag. Det skal jevnlig inkluderes spillere fra begge klubbens U14-lag til trening gjennom sesongen.
U16: Samarbeidet fortsetter på lik linje som på U15, med et lag i B-pulje og et i A-pulje. Elitesatsingen spisses og det er beste laget som spiller A-puljen. Yngre spillere kan brukes fritt. Etter endt sesong tar noen steget videre til NTG og U18/20 i Frisk Asker. De spillerne som ikke får plass ønskes med på Holmen U18 og U20 for å fortsette å spille ishockey.
Trening:
Utføres i henhold til NIHFs matrise for alderstilpasset istrening.

U14
Klubbtrenere har det overordnede ansvaret for trening og kamper.
● Fortsatt hovedfokus på skøyteteknikk, mye motoriske øvelser i små grupper, også større øvelser og spill ferdigheter kommer å trenes på. Grunnleggende ferdigheter er fortsatt et viktig fokus.
● Treningen ønskes å drives gjennom stasjonstrening.
● Tydelig fokus på glede og lag samhold
● Tydelighet i at treningene nivå-anpasses for hvert enkelt spillers beste.
● Kontinuerlig teknikktrening på og utenfor isen.
● Kontinuerlig målvaktstrening av klubbens målvaktstrener.
● Optimalt antall målvakter 3-4 stk. Matching av målvakter: målvaktene bør dele på spilletiden under kamper, grunnet ekstra poeng i seriespill.
● Regelmessig off ice trening 3 ganger i uken samtidig som istrening, ledes av trener.
● Spillere som har kommet langt i sin utvikling kan få muligheten til å få trene og spille kamper med U15. Det vurderes jevnlig hvem som er aktuelle (ikke permanent oppflytting). Her ser vi på helheten av hver enkelt spiller, altså både kunnskaper på isen, personlig modenhet og hvordan man fungerer i et lag.
● Deltar i seriespill og forbundscup, antall lag reguleres ut fra antall spillere.
● Hver spiller deltar på minst 3 cuper. Lagene er jevnt fordelte, nivåmessig.
● Sommertrening tilbys 3-4 ganger i uken. Vi oppfordrer barn og ungdommer til å drive med flere idretter, men ønsker at spillere deltar på sommertrening minst 1-2 ganger i uken.
U15
Klubbtrenere har det overordnede ansvaret for trening og kamper.
● Fortsatt fokus på glede og samhandling som lag
● Virksomheten rettes progressivt mot elite utvikling når det kommer til treningshverdag. Dette fordi, vi skal forberede spillerne inn mot U16 sesongen.
● Ønskelig med hovedfokus på smålagsspill og “small area games”. Samtidig rettes trening mot større øvelser bestående av flere spill momenter involvert. Grunnleggende ishockey ferdigheter er fortsatt et viktig fokus.
● Introduksjon av klubbens playbook, følge den røde tråden fra A-lag ned til u15.
o Kjenne til begreper og ha en viss forståelse for hvordan vi ønsker å spille i Frisk Asker.
● Kontinuerlig teknikktrening på og utenfor isen.
● Optimalt antall målvakter 3-4 stk. Matching av målvakter: målvaktene bør dele på spilletiden under kamper, grunnet ekstra poeng i seriespill.
● kontinuerlig off ice trening 3-4 ganger i uken samtidig som istrening: ledes av trener.
● Spillerne testes fysisk gjennom ulike øvelser 2 ganger per sesong.
● Spillere som har kommet langt i sin utvikling kan få muligheten til å trene og spille kamper med U16. Det vurderes jevnlig hvilke som er aktuelle (ikke permanent oppflytting). Her ser vi på helheten av hver enkelt spiller, altså både kunnskaper på isen, personlig modenhet og hvordan man fungerer i et lag
● U15 deltar i en A-serie og en B-serie. Det vil nå være laguttak basert på nivå. Spillere i midtsjiktet vil rulleres mellom gruppene for best mulig utvikling.
● Deltar i serie, i forbundscup og cuper, nivå-anpasses.
● Faste posisjoner skal bestemmes
● Sommertrening tilbys 4-5 ganger i uken. Vi oppfordrer barn og ungdommer til å holde på med flere idretter, men klubben ønsker at spillere deltar på trening 3 ganger i uken.
U16
Klubbtrenere har det overordnede ansvaret for trening og kamper.
● Alle spillere er ikke garantert en fast spilletid på Frisk Askers U16 a-gruppe. Det vil være et tilbud på B-laget.
● Fokus på glede og lag samhandling som lag.
● Virksomheten spisses enda mer inn mot elite utvikling.
● Ønskelig med hovedfokus på smålagsspill og “small area games”. Samtidig rettes trening mot større øvelser bestående av flere spill momenter involvert. Grunnleggende ishockeyferdigheter er fortsatt et viktig fokus.
● Jobber mer målrettet med klubbens playbook, følge den røde tråden fra A-lag ned til U15.
o Spillerne skal kjenne til og ha en forståelse for hvordan vi ønsker å spille i Frisk Asker.
● Kontinuerlig teknikktrening på og utenfor isen.
● Optimalt antall målvakter i troppen er 3-4 stk. Matching av målvaktene: Målvaktene bør stå hele kamper.
● Kontinuerlig off-ice trening 3-4 ganger i uken samtidig eller utenfor istrening: ledes av trener.
● spillerne skal testes fysisk gjennom ulike øvelser 2 ganger per sesong.
● Spillere som har kommet langt i sin utvikling kan få muligheten til å trene og spille kamper med U18. Det vurderes jevnlig hvilke som er aktuelle (Kan være aktuelt med permanent oppflytting). Her ser vi på helheten av hver enkelt spiller, altså kunnskaper på isen, personlig modenhet og hvordan man fungerer i et lag.
● U16 deltar i en A-serie og en B–serie. Det vil være laguttak basert på nivå uansett alder.
● Deltar i serie, i forbundscup og cuper, nivå-anpasses.
● Faste posisjoner er nå satt.
● Sommertrening tilbys 4-5 ganger i uken. vi oppfordrer barn og ungdommer til å drive med flere idretter, men klubben ønsker at spillere deltar på sommertrening. Ønsker man å spille A-pulje er det obligatorisk sommertrening.
Jentehockey
Jentehockey i Frisk Asker er fortsatt på et tidlig stadiet, men tilveksten er sterk. Vi har per dags dato 4-jentelag i klubben; JU9, JU11, JU13 og JU16. Vi ønsker at jentelagene trener sammen som rene jentelag, men at det også er mulighet for jenter med nødvendige fysiske og spillmessige ferdigheter til å trene sammen med guttelagene.
Hensikten med Frisk Askers Jentesatsning er å nå ut til flere utøvere, ha det gøy, og lære seg ishockey på lik linje som guttene. Målet er at alle jenter som vil begynne å spille ishockey skal få muligheten til dette.
Arbeidet og lederskapet i Frisk Askers jentelag baserer seg på Frisk Asker sine verdier og visjoner med målet om å skape en livslang interesse for ishockey og personlig utvikling.
Virksomheten i Frisk Asker følger planen for jente- og kvinnehockey i NIHFs strategiske plan 2020-2024, samtidig som klubben følger planen som ble fastsatt av styret i 2021.
Frisk Asker Hockey Juniors Utviklingsplan for jente- og kvinnehockey kort oppsummert:
● År 1: (22/23) Frisk Asker har flest aktive jenter av klubbene i Asker og Bærum.
● År 1 (22/23) Frisk Asker likestiller det sportslige tilbudet til jenter og gutter internt og offentlig
● År 1: (22/23) skaffet hovedsponsor, samarbeidspartner for satsningsområdet.
● År 2: (23/24) det skal finnes 3 treningsgrupper.
● År 2: (23/24) Større antall nye jente medlemmer (rekruttering) enn År 1.
● År 2: (23/24) Hovedtrenere fra JU11 og oppover er kvinner med hockey kunnskap.
(Dette målet følger med alle år fremover)
● År 3: (24/25) det skal være premiere i seriespill for utviklingslaget (JU15/17)
● År 3: (24/25) Økende antall nye JU7 medlemmer + totalt større antall jente medlemmer enn År 2.
● År 4 (25/26) 4 lag, JU9, JU11, JU13, JU16
● År 4: (25/26) JU16 blir topp 3 i seriespillet.
● År 4: (25/26) Fortsatt økende antall nye jente medlemmer i alle alderstrinn
● År 4: Vi skal ha minst tre jenter på kretslag
● År 5: (26/27) fortsetter virksomheten å utvikles og jenter junior forberedes for Elite Dame ishockey.
● År 6: (27/28) Fulle rekker fra JU7 - Elite Damelag
● År 6: (27/28) JU16, Topp tre i serien
● År 6: (27/28) Elite Damelag, Topp tre i serien
● Fokus i utdanningen ligger på ishockeyens grunn ferdigheter: skøyteferdigheter, balanse og motorikk.
● Fokus på å lære seg lag samhold og hvordan man sammen skal oppføre seg på trening, i ishallen mot trenere, ledere og spillere i gruppen og i foreningen.
● Stort fokus på spill, lek, glede og disiplin.
● Mye stasjonstrening i mindre, nivåtilpassede grupper, samtidig som smålagsspill preger treningene.
● Kamp utbytte med lag fra kretsen.
● Ingen faste posisjoner under kamper(opp til JU16)
● Sommertrening er ikke i fokus, men gruppen kan samles for aktivitet under sommeren.